Advieslijn 03 808 22 99

Hoe vraag ik het terugvorderbaar voorschot aan?

Geschreven op ma 3 oktober, 2022 door Evelien Vanden Broeck in de categorie Assistentie

Hoe vraag ik het terugvorderbaar voorschot aan?

Je start deels of volledig met de besteding van je PAB of je PVB in cash? Of je moet je terugvorderbaar voorschat aanpassen na bijvoorbeeld een verhoging van je budget? In dit artikel lees je wat het terugvorderbaar voorschot precies is en hoe je het aanvraagt of aanpast.

Het terugvorderbaar voorschot

Het VAPH stort bij de start van je PAB of PVB in cash een bedrag op je budgetrekening: het terugvorderbaar voorschot (TVV). Dat bedrag is geen onderdeel van je budget, maar een eenmalige financiële buffer om je facturen mee te betalen. Want het VAPH betaalt je kosten pas terug nádat je die zelf hebt voorgeschoten. Dankzij het TVV hoef je niet met je eigen middelen voor te schieten.
Bij PAB bedraagt het TVV één vierde van het budget. Bij PVB is dat één vierde van het budget dat je in cash inzet. 

Registreer dus tijdig en correct je kosten bij het VAPH. Zo geraakt je TVV niet uitgeput. Nadat het VAPH je ingediende kostenstaten heeft uitbetaald, moet het oorspronkelijke bedrag van het TVV weer volledig op je budgetrekening staan.

Heb je te weinig TVV op je rekening staan? Probeer dan altijd eerst te achterhalen hoe dat komt. Je bank rekent bijvoorbeeld kosten aan voor je zichtrekening. Of je bent vergeten om een kost in te dienen. Controleer dit dus regelmatig. Want bij stopzetting van je budget moet het volledige TVV terugbetaald worden aan het VAPH.

Het terugvorderbaar voorschot aanvragen?

Het TVV vraag je gemakkelijk aan via het e-loket MijnVAPH.

Let op: als je opstart met je PAB of PVB in cash en je vraagt voor het eerst een TVV aan, dan moet je éérst een overeenkomst registreren en wachten tot het VAPH die goedkeurt. Pas dan kan je het TVV aanvragen.

Waar vraag je je TVV aan op MijnVAPH?

- Surf naar https://mijnvaph.be en meld je aan.
- Ga naar ‘Menu’ > ‘Persoonlijk budget’ > ‘Overzicht’.
- Scrol naar beneden en klik op ‘Formulier starten met cash’:

Vul in dat formulier je gegevens in. De velden die je verplicht moet invullen, zijn aangeduid met een sterretje. Voeg ook een bewijs van je rekeningnummer toe.

Heb je een PAB? Dan zal het VAPH rekening houden met of je het budget al dan niet combineert met dagopvang in een MFC. Bezorgde je een combinatieformulier aan het VAPH? En is je PAB daardoor verminderd volgens het aantal dagdelen in het MFC? Dan zal het VAPH je TVV automatisch berekenen op basis van je resterende PAB.

Heb je een PVB? Dan moet je invullen hoeveel van je budget je in cash zal besteden.

Let op: Vul hier niet het bedrag in van het TVV dat je wil ontvangen. Het VAPH zal je formulier dan weigeren. Vul hier wel in hoeveel van je budget je in cash zal besteden. Zal je je volledige PVB in cash besteden? Dan vul je hier je volledige budget in.

Werk je liever op papier? Vul dan het formulier ‘PAB starten met besteding in cash’ of ‘PVB starten met besteding in cash’ in en bezorg dit per mail of per post aan team Budgetbesteding.

Je terugvorderbaar voorschot aanpassen?

Kreeg je een budgetverhoging? Ga je je PVB meer in cash en minder in voucher spenderen (of omgekeerd)? Of verandert de combinatie van je PAB en het MFC? Lees in ons artikel hoe je het terugvorderbaar voorschat aanpast.

Meer weten?

Bel de advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of mail naar advies@onafhankelijkleven.be.
Om je nog beter te kunnen helpen, zijn de telefonische openingsuren van de advieslijn uitgebreid.
Leer onze nieuwe openingsuren kennen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord