Advieslijn 03 808 22 99

Hoe vind je een assistent?

Geschreven op do 22 november, 2018 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

Hoe vind je een assistent?

Kan jij er van meepraten? De zoektocht naar een assistent gaat niet altijd even vlot. Toch zijn er manieren om deze uitdaging gemakkelijker te maken. Wij sommen er enkele voor je op.

Als budgethouder kies je uit verschillende vormen van ondersteuning, o.a. persoonlijke assistentie. De grote vraag blijft: hoe vind je zo’n assistent?

Stap 1: schrijf je vacature

Ga je zelf aan de slag om een assistent te zoeken? Dan is het belangrijk dat je eerst een duidelijke vacature schrijft. Hieronder vind je enkele tips voor de opmaak. Natuurlijk bepaal je zelf hoe je vacature eruit ziet.

In je vacature beschrijf je het takenpakket en welke eigenschappen je belangrijk vindt bij je assistent. Vertel ook wie je bent en in welke context de assistent zal werken.

Denk na over het soort contract dat je aanbiedt. De vergoeding die je geeft is hier meestal aan gekoppeld. Er zijn veel verschillende mogelijkheden: van een maandloon bij een sociaal secretariaat tot een beperkte kostenvergoeding bij een vrijwilligersorganisatie.

Zowel inkomen als werkzekerheid spelen een belangrijke rol voor assistenten. Het is natuurlijk ook van belang dat het contract en loon dat je aanbiedt, past binnen je budget.

Vermeld ook zeker de sollicitatieprocedure.
Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan onze voorbeeldvacature:

Over Lies
Ik ben een toffe meid van 11 jaar en heb autisme. Ik sport graag, ben heel creatief en hou van grapjes maken en kattenkwaad uithalen.
Ik ben normaal begaafd en hou van structuur en duidelijkheid.
Ik heb een hond, een tweelingzus, mijn grote broer en mijn mama en papa.
Ik zoek iemand om samen met mij vrijetijdsactiviteiten te doen.
Dat kan gaan van lopen, MTB, spelen, knutselen, lekkere dingen bakken, samen zoeken naar een activiteit in clubverband,...
Ik zoek iemand die tijd heeft op woensdagnamiddag en zaterdagnamiddag.
Die dagen kunnen uitgebreid worden als ik je beter ken en we samen ook huiswerk gaan maken.

Profiel
Ik zoek een assistent die:
 • humor heeft
 • die zich kan houden aan afspraken en structuur
 • die graag out of the box denkt
 • die sportief is
 • die ook weleens zot kan doen
 • een lachebekje mag zeker
 • die een zekere maturiteit heeft
 • die grenzen kan bieden op een respectvolle manier
 • die snel kan starten
De mogelijkheden waarop je tewerkgesteld kan worden zijn te bespreken:
 • interim
 • jobstudent
 • vrijwillig
 • dienstencheques
 • op termijn is een vast contract mogelijk
 • we spreken samen af welke uren gewerkt worden
Je zal in Oostakker werken.
Heb je interesse? Bezorg ons je CV en motivatiebrief.
Heb je vragen, bel of mail ons.

Stap 2: verspreid je vacature

Is de vacature klaar, dan ga je aan de slag om ze zoveel mogelijk te verspreiden. Stuur hem door naar familieleden en vrienden en deel hem ook zeker op sociale media.

Zo heb je Facebookgroepen specifiek voor mensen die een job zoeken of aanbieden. Bijvoorbeeld “Werken in Gent” voor de mensen die in regio Gent wonen. Bekijk zeker of er zo’n actieve groep voor jouw regio bestaat. Plaats je vacature ook in PAB-assistenten, een Facebookgroep opgericht voor en door budgethouders. 

Plaats jouw vacature op verschillende job-sites. Zorgenassistentie.be is een website waarop we budgethouders en kandidaat assistenten samenbrengen. Plaats hierop je vacature zodat assistenten je kunnen contacteren of overloop zelf de profielen van assistenten en bekijk wie er bij je past.

Naast Zorgenassistentie.be, heb je ook nog de website van 11.11.11 en die van de VDAB waar je gratis een vacature kan plaatsen.

Natuurlijk zijn er nog andere sites zoals StepStone, Indeed, Jobat, etc. Opgelet, hier betaal je meestal om een vacature te plaatsen.

Stap 3: denk aan het sollicitatiegesprek

Wanneer je dan kandidaat-assistenten hebt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het sollicitatiegesprek. Welke vragen ga je stellen? Moet de assistent praktische ervaring hebben? Moet de assistent met de wagen kunnen rijden?

Je krijgt de kans om de assistent beter te leren kennen en te controleren of jullie verwachtingen overeenkomen. Wees niet bang om duidelijke regels of voorwaarden te bespreken. Bekijk ook zeker de tips van de VDAB.

Heb je meerdere kandidaten? Dan hoef je er niet één uit te kiezen. Neem gerust meerdere assistenten aan, zolang je budget het toelaat. Het voordeel is dat bij ziekte of verlof van een assistent, een andere kan inspringen.

Vraag het aan een ander

Moeilijkheden om zelf een assistent te vinden? Er zijn ook diensten die een assistent voor je zoeken.

Interimkantoren zoals Agilitas gaan opzoek naar een geschikte assistent voor jou. Via interim schrijf je de assistent vlot in en leer je hem eerst beter kennen, voor je overstapt op een vast contract.

Deeleconomieplatformen hebben ook een zoekfunctie waarmee je assistenten in jouw buurt terugvindt. Deze assistenten ondersteunen je en verdienen zo tot 6.130 euro per jaar onbelast bij.

Zo ga je bijvoorbeeld via Helpper opzoek naar een geschikte assistent. Helpper is momenteel aanwezig in een 70tal gemeentes in Vlaanderen en Brussel. Controleer dus zeker eerst op hun website of ze al actief zijn in jouw gemeente.

Weet je zelf al een geschikte assistent? Dan gebruik je Helpper’s dienstverlening zonder dat ze in je gemeente actief zijn. Leg je situatie voor aan Helpper en zij helpen je verder.

Diensten Persoonlijk Assistentie (DPA’s), zoals bijvoorbeeld VZW Op Maat, organiseren persoonlijke assistentie bij je thuis. Zij stellen assistenten tewerk die je dan ondersteunen. Je bepaalt niet zelf wie de assistent ismaar de DPA neemt de administratie grotendeels op zich.

Luister ook eens bij scholen of opleidingscentra die verzorgers, verpleegkundigen of opvoeders opleiden. Of bij jobdiensten van universiteiten en hoge scholen. Studenten verdienen graag eens een centje bij en pas afgestudeerden zijn vaak op zoek naar hun eerste, vaste job.

Tot slot organiseert de VDAB ook opleidingen voor persoonlijke assistenten. Laat de stage van een assistent in opleiding bij jou doorgaan en neem daarna eventueel deze persoon vast in dienst.

Vraag om hulp

Vond je nog geen assistent met deze tips? Geef de zoektocht dan zeker niet op!

Onze coaches kunnen ook helpen bij de zoektocht naar een assistent. Laat gerust weten als je een coaching wil.

Heb je nog vragen? Contacteer dan zeker de advieslijn.

Veel succes met je zoektocht naar een assistent!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord