Advieslijn 03 808 22 99

Hoe pas ik het terugvorderbaar voorschot aan?

Geschreven op ma 16 augustus, 2021 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Hoe pas ik het terugvorderbaar voorschot aan?

Kreeg je een budgetverhoging? Of ga je meer budget in cash en minder in voucher spenderen (of vice versa)? Vergeet dan niet om het terugvorderbaar voorschot aan te passen.

Terugvorderbaar voorschot

Het VAPH stort bij de start van je PAB of PVB een bedrag op de budgetrekening: het terugvorderbaar voorschot (TVV). Dit bedrag is geen onderdeel van je budget, maar een soort financiële buffer om de eerste facturen mee te betalen. Bij stopzetting van het PAB- of PVB-budget moet je dit bedrag terugbetalen aan het VAPH.

Bij een PVB bedraagt het terugvorderbaar voorschot één vierde van het budget dat je in cash inzet. Bij een PAB bedraagt dit drie twaalfde van het jaarbudget. Het VAPH stort het terugvorderbaar voorschot niet jaarlijks bij.

Terugvorderbaar voorschot aanpassen bij PAB

Kreeg je een verhoging van je PAB? Dan past het VAPH de hoogte van het terugvorderbaar voorschot aan. Je moet hier zelf niets voor doen.

Combineer je het PAB met een MFC? En ga je meer dagdelen beroep doen op het MFC? Dan wordt het PAB, maar ook het terugvorderbaar voorschot, verminderd volgens het aantal dagdelen dat je beroep doet op het MFC. Het terugvorderbaar voorschot wordt dus verlaagd. Hiervoor moet je zelf niets doen. Het VAPH houdt het bedrag in op de eerstvolgende ingediende kosten. 

Combineer je het PAB met een MFC? En ga je minder dagdelen beroep doen op het MFC? Dan verhoogt het VAPH jouw terugvorderbaar voorschot. Ook nu moet je zelf niets doen.

Terugvorderbaar voorschot aanpassen bij PVB

Kreeg je een verhoging van je PVB? Of ga je meer in cash inzetten en minder in voucher (of vice versa)? Het VAPH past het terugvorderbaar voorschot niet automatisch bij, omdat ze niet weten of je het extra budget in voucher of in cash wil besteden. Je kan het terugvorderbaar voorschot zelf aanpassen. Dit kan via het het formulier Melding van wijzigingen in verband met het persoonsvolgend budget. Of log in op www.mijnvaph.be en ga naar het tabblad 'overzicht'/terugvorderbaar voorschot/beheer/aanpassing vragen. Daar vul je de nieuwe ‘inschatting cash op jaarbasis' in. 

Bij een budgetverhoging kan je de verhoging van het terugvorderbaar voorschot pas aanvragen als de budgetlijn op www.mijnvaph.be verhoogd is. 

Heb je nog een vraag?

Bel of mail de advieslijn. Onze experts helpen je graag verder. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord