Advieslijn 03 808 22 99

Hoe lang nog ouders die kiezen voor eigen regie ongelijk behandelen?

Geschreven op di 18 februari, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Hoe lang nog ouders die kiezen voor eigen regie ongelijk behandelen?

De vorige regering is er niet in geslaagd een persoonsvolgend financieringssysteem op te zetten voor de minderjarigen. De nieuwe regering wil dat wel nog doen. Dat staat in het regeerakkoord. We stellen vast dat het op dit moment helemaal niet duidelijk is welke kant dat nu opgaat. Komt er nu een PVF voor minderjarigen of helemaal niet?

De invoering van PVF voor meerderjarigen in 2017 heeft velen doen nadenken wat nu slim zou zijn voor kinderen en jongeren met een handicap. Ook Onafhankelijk Leven dacht hierover na. We vinden het helemaal niet fijn dat het zo lang duurt. Want het huidige systeem vinden wij niet OK.

Huidig systeem niet OK

Nu kunnen ouders kiezen voor een PAB of een MFC. Ze kunnen dat ook combineren, maar dan krijgen ze minder PAB. Maar dit is nu geen echte keuze. Het PAB ligt veel lager dan de budgetten die naar MFC gaan , zeker als je kind meer intensieve zorg nodig heeft. Bovendien moet wie kiest voor een PAB veel langer wachten dan wie kiest voor een MFC. Het systeem zoals het nu is werkt eerder ontmoedigend voor wie zelf de zorg voor zijn kind nog in handen kan en wil nemen. Het systeem werkt nu vooral de keuze voor een MFC in de hand. Bovendien kunnen ouders nu niet beslissen om van een MFC over te stappen naar een eigen budget als ze dat zelf willen.

PAB verder uitbouwen

Onafhankelijk Leven wil daarom zo snel als ,mogelijk een eerste stap zetten. Dat kan door alvast het PAB verder uit te bouwen. Daarom vragen wij dat
- de cashbudgetten die toegekend worden  even hoog kunnen zijn als de budgetten die naar MFC’s gaan
- dat ouders die gebruik maken van een MFC kunnen overstappen naar een eigen budget. Ze nemen dan hun zorgbudget uit het MFC mee.
- dat de wachtlijst voor een cashbudget en de wachtlijst voor een MFC samengevoegd worden tot één wachtlijst
- dat extra budgetten worden toegekend aan de mensen die al het langst op een budget wachten

Zo komt er meer gelijkheid voor de mensen die kiezen voor een eigen budget. En de keuzevrijheid blijft gegarandeerd: ouders kiezen zelf of ze zorg en ondersteuning willen via een MFC of zelf zorg en assistentie organiseren voor hun kind.

Van PAB naar PVB cash

Het PAB wordt dan meer iets zoals het PVB cashbudget dat we nu al voor de meerderjarigen hebben. Dat moet mogelijk zijn vanaf 1 januari 2021.

De verschillen die er nu nog zijn tussen het PAB en PVB cash voor meerderjarigen vallen dan weg. dat maakt het voor iedereen ook eenvoudiger.

Minder goesting en complex

Het lijkt erop dat er veel minder goesting is om ook voor kinderen en jongeren de persoonsvolgende financiering in te voeren dan enkele jaren geleden bij de meerderjarigen. Bij kinderen en jongeren is dat ook iets moeilijker, gezien de zorg en ondersteuning vaak verbonden is met de school. Voor vele ouders is het vaak afwachten of gewoon ondervinden hoe de nood aan zorg en ondersteuning voor hun kind evolueert. Kinderen hebben sowieso la toezicht en ondersteuning nodig, kinderen met een handicap nog meer.Het is dus niet zo makkelijk daar een vast budget op te plakken. Vele ouders willen ook liefst zelf uitzoeken welke soort zorg en ondersteuning passend is voor hun kind.
- Wil ik mijn kind zolang mogelijk thuis opvoeden? Of kies ik voor een voorziening?
- Wil ik aangepast onderwijs voor mijn kind? Wil ik dit binnen het gewoon onderwijs of kies ik voor het buitengewoon onderwijs?
- Wil ik zelf een deel van de zorg en ondersteuning blijven opnemen? Of besteed ik dat liever uit aan anderen?
- Wat wil ik zelf nog kunnen beslissen?

Er is ook een grote groep kinderen die omwille van een ernstige gedragsproblematiek of omwille van een problematische opvoedingsituatie specifieke zorg en ondersteuning nodig hebben. Jeugdrechters nemen daar vaak een beslissing over. Het is belangrijk dat er ook voor deze groep kinderen en jongeren voldoende plaats blijft.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord