Advieslijn 03 808 22 99

Hoe kies je welke overeenkomst je afsluit met je persoonlijke assistent? Coaches Sarah en Saartje geven tips!

Geschreven op do 31 maart, 2022 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Hoe kies je welke overeenkomst je afsluit met je persoonlijke assistent? Coaches Sarah en Saartje geven tips!

Heb je een PAB of PVB?  En wil je een overeenkomst afsluiten met één of meerdere persoonlijke assistenten, maar weet je niet goed welk type overeenkomst je het beste kiest?

Coaches Saartje en Sarah boden een antwoord op deze vraag in ons webinar ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een overeenkomst met een PA’. Kon je er niet bij zijn? We geven de 5 belangrijkste tips nog eens mee!

Coach Saartje: “Bepaal op voorhand wat voor jou belangrijk is. De beste keuze is de keuze die aansluit bij jouw wensen en verwachtingen.”

TIP 1: Wil ik mijn assistent een loon of een vergoeding geven? 

Als je assistent een loon ontvangt, dan wordt de assistent beschouwd als een gewone werknemer in het reguliere arbeidscircuit. Je assistent betaalt RSZ-bijdragen en bouwt pensioen- en vakantierechten op. Je kan kiezen uit volgende types overeenkomsten:

  • Arbeids- of takenovereenkomst via een sociaal secretariaat
  • Overeenkomst met een interimkantoor
  • Overeenkomst met een Dienst Persoonlijke Assistentie (DPA)
  • Overeenkomst met een zelfstandige
  • Overeenkomst met een dienstenchequebedrijf

Bij een vergoeding wordt je assistent niet gezien als werknemer en bouwt die ook geen pensioen- of vakantierechten op. Bovendien is deze vergoeding jaarlijks beperkt. Wil je je assistent een vergoeding geven? Kies dan voor één van volgende types overeenkomsten:

  • Overeenkomst met een deeleconomieplatform
  • Overeenkomst met een vrijwilligersorganisatie
  • Overeenkomst met een organisator voor wijk-werken

Wanneer kies ik voor een loon en wanneer voor een vergoeding? Coach Saartje: “Kijk naar de mogelijkheden van je budget. Een assistent in loondienst is duurder dan een assistent die je een vergoeding betaalt. Je betaalt namelijk ook RSZ-bijdragen, vakantiegeld… voor je assistent. Ook de situatie van je assistent speelt een belangrijke rol. Ontvangt je assistent bijvoorbeeld een pensioen of uitkering? Of heeft je assistent al een (voltijdse) job? Dan kan je assistent een vergoeding verkiezen in plaats van een loon als persoonlijke assistent.” Stem jouw mogelijkheden en de verwachtingen van je assistent daarom goed op elkaar af. 

TIP 2: Denk goed na over de ondersteuning die je nodig hebt en de frequentie hiervan.

Niet alleen bij de zoektocht naar een geschikte assistent is het belangrijk om goed na te denken over welke ondersteuning je nodig hebt. Ook bij het kiezen van de soort overeenkomst speelt het takenpakket en de frequentie van je gewenste ondersteuning een grote rol.

Coach Sarah geeft enkele voorbeelden: “Ben je op zoek naar een assistent die je kan helpen met huishoudelijke taken? Kijk dan in de eerste plaats naar huishoudhulp via dienstencheques. Dit is de goedkoopste manier om een poetshulp in te schakelen. Ben je eerder op zoek naar iemand die je kan helpen met het onderhouden van de tuin en past de kostprijs van een zelfstandige tuinman niet binnen jouw budget? Dan zijn wijk-werkcheques wellicht iets voor jou. Verder is het belangrijk om te bepalen hoeveel flexibiliteit je vraagt van je assistent. Als je op onregelmatige basis beroep zal doen op je assistent (bv. samen op uitstap gaan), dan zijn flexibele overeenkomsten, zoals met een interimkantoor, met een vrijwilligersorganisatie of met een deeleconomieplatform voor jou een goede keuze.”

TIP 3: Bepaal of je zelf werkgever wil zijn of juist niet

Wil je je assistent een arbeids- of takenovereenkomst geven via een sociaal secretariaat? Dan word je zelf werkgever van je assistent. Hier komen enkele plichten en verantwoordelijkheden bij kijken. Coach Sarah: “Soms loopt de samenwerking met een assistent niet vlot. Als je zelf werkgever bent, dan moet je soms moeilijke gesprekken voeren met je assistent.”

Wil je zelf als werkgever optreden, maar weet je niet goed wat dit inhoudt en/of schrikken moeilijke gesprekken je af? 

  • Op dinsdag 3 mei gaan ambassadeurs bij Onafhankelijk Leven, Viviane, Fien en Petra, met jou in gesprek tijdens een interactieve Zoom-sessie. Vanuit hun eigen ervaring zetten ze je zo goed mogelijk op weg om op de juiste manier moeilijke gesprekken te voeren met je assistent. Schrijf je hier in. 
  • Op donderdag 19 mei organiseren we het webinar ‘Eerste hulp bij optreden als werkgever’. Hierin kom je meer te weten over wat het betekent om werkgever te zijn. Schrijf je hier in.  

Wil je liever niet optreden als werkgever? Dan kies je een soort overeenkomst waarbij niet jijzelf, maar de organisatie werkgever wordt van je assistent, zoals een interimkantoor of een dienst persoonlijke assistentie.

TIP 4: Heb ik al een assistent gevonden? Of moet ik nog op zoek?  

De zoektocht naar een assistent is niet altijd gemakkelijk. Heb je (nog) geen assistent gevonden en heb je hier hulp bij nodig? Dan kan je bijvoorbeeld de hulp inschakelen van een interimkantoor, een dienst persoonlijke assistentie of een deeleconomieplatform. 

Meer tips om een assistent te vinden?

  • Op dinsdag 19 april zetten ambassadeurs Viviane en Lizy je tijdens een digitaal rondetafelgesprek verder op weg om een goeie assistent te vinden. Schrijf je hier in.
  • Op donderdag 21 april organiseren we het webinar ‘Eerste hulp bij de zoektocht naar assistentie’. Tijdens dit webinar overlopen we stap voor stap hoe je de zoektocht naar een assistent start. Schrijf je hier in.

Heb je al een assistent gevonden? Je assistent is bijvoorbeeld een familielid of iemand anders uit jouw netwerk? Dan kan je ook kiezen voor een overeenkomst waarbij je zelf een assistent moet aanbrengen, zoals een overeenkomst via een sociaal secretariaat of een overeenkomst met een vrijwilligersorganisatie.

TIP 5: Contacteer Onafhankelijk Leven als je hulp wil

Vragen? Advies nodig? Bel of mail de advieslijn. De advieslijn geeft antwoord op alle algemene vragen en is een gratis dienst voor onze leden. Heb je meer intensieve ondersteuning nodig? Je wil bijvoorbeeld een loonkostsimulatie of budgetplanning?  Dan helpt een van onze coaches jou graag mee op weg.

Graag helemaal op de hoogte zijn?

Nog even wat vragen en antwoorden horen? Bekijk het webinar ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een overeenkomst met een PA’!

Naar het webinar

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord