Advieslijn 03 808 22 99

Hoe kan je COVID19-kosten indienen?

Geschreven op ma 15 juni, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Advieslijn

Hoe kan je COVID19-kosten indienen?

Budgethouders hebben recht op een financiële compensatie van 8,5% tijdens de coronacrisis. Welke kosten komen in aanmerking? En hoe dien je de kosten in? Dat leggen we uit aan de hand van enkele praktische voorbeelden.

De voorbije weken stelden jullie ons honderden vragen. We merkten dat vele budgethouders schrik hadden om fouten te maken. Daarom geven we in dit artikel enkele concrete voorbeelden als houvast.

Basisregels

De COVID-compensatie dient om de extra kosten te vergoeden die je moet maken tijdens de coronacrisis. De basisregels kan je nalezen in het nieuwsbericht ‘Hoe dien ik mijn extra kosten in?'

Hoe splits je gewone kosten en covid-kosten?

Daar mag je pragmatisch in zijn, vindt het VAPH. Dat betekent dat je de totale factuur zelf mag opsplitsen of dat je zelf een inschatting mag maken qua opsplitsing van de kosten.

Belangrijk is dat gewone kosten en covid-kosten overeenkomen met de facturen die je hiervoor indient. Dit is wat het VAPH zal controleren.

Maak je in normale omstandigheden elke maand ongeveer even veel kosten?

  • Vergelijk dan het bedrag van de huidige factuur met het bedrag van vorige facturen. Het verschil tussen de beide bedragen kan je indienen als meerkost.
  • Bijvoorbeeld: Je maandelijkse factuur van de vrijwilligerservice is 400€. Tijdens de coronacrisis heb je extra vrijwilligers ingeschakeld. Daardoor is je factuur voor de maand juni opgelopen tot 1000€. Het verschil, 600€, mag je boeken op de ‘extra’ COVID-19-overeenkomst met als opmerking ‘COVID-19’.

Schommelen je kosten maandelijks omdat je in normale omstandigheden je budget zeer afwisselend inzet?

  • Bereken dan de gemiddelde kosten pre-corona en vergelijk dat met de kosten tijdens de coronacrisis. Alles wat je boven dit gemiddelde uitkomt, dien je in als COVID19-kost.

Is een aparte factuur of bewijs nodig?

Nee.

Een aparte factuur of bewijsstuk is niet nodig voor de meerkosten.
Sociale secretariaten moeten geen aparte loonfiche afleveren voor de kosten van de COVID-19-periode.
Hou je facturen wel goed bij, zodat je bij een controle kan aantonen dat het totale factuurbedrag overeenkomt met de som van de ‘gewone kosten’ en ‘covid-kosten’.

Wat als mijn financiële compensatie van 8,5% is opgebruikt?

Dan ben je niet alleen. We krijgen steeds meer vragen van budgethouders omdat de compensatie is opgebruikt. Dat is logisch na 3 maanden.

Minister Beke beloofde om dit bedrag op te trekken naar 17% en om de maatregelen tot het einde van het jaar te laten doorlopen. Helaas staat deze beslissing nog niet vast in de regelgeving. We hopen hier snel duidelijkheid over te kunnen geven.


Vragen?

Heb je een vraag? Contacteer gerust onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord