Advieslijn 03 808 22 99

Hoe en waar vind ik een goede assistent?

Geschreven op do 6 juli, 2023 door Sokayna El Mkarraf in de categorie Assistentie

Hoe en waar vind ik een goede assistent?

Ben je op zoek naar een goede assistent? Wil je weten welke overeenkomsten je met je assistent kan afsluiten? Coach Sarah, advieslijnmedewerker Megan en ambassadeur Lizy geven je tips en advies in het webinar ‘Hoe en waar vind ik een goede assistent?’. 

Kon je er niet bij zijn? Je kan het webinar herbekijken, maar we vatten hun belangrijkste tips hieronder ook samen in 4 stappen. 

Stap 1: bereid je goed voor

Bepaal hoeveel budget je kan spenderen aan je assistent. En breng je verwachtingen in kaart:

 • Wie ben ik als persoon?
 • Welke ondersteuning heb ik nodig?
 • Over welke competenties en kwaliteiten moet de assistent beschikken?

“Ik startte mijn zoektocht door een A4-papier bij mij te pakken. Daarop noteerde ik wie ik ben, hoe oud ik was, waar ik woonde en wat ik graag deed. Dat papier gaf ik af aan de beenhouwer, bij de bakker en bij de supermarkt.” – Lizy 

Stap 2: stel je vacature op

Stel jezelf volgende vragen: 

 • Wat zijn mijn verwachtingen?
 • Wat bied ik mijn assistent?

Heb je moeite met het opstellen van een goede vacature? We geven je een aantal tips om een aantrekkelijke vacature te maken:  

 • Bedenk een goede vacaturetitel. Hou het gericht en beknopt.
 • Vertel wie je bent en omschrijf kort je handicap en ondersteuningsnood. 
 • Geef een gedetailleerd, maar beknopt, overzicht van de taken van de assistent en beschrijf hoe een werkdag eruitziet. 

Focus je niet op één kanaal, maar verspreid je vacature via verschillende kanalen.

 • Zorgwijs
 • Facebook
 • Vacaturewebsites: VDAB, 11.11.11
 • (Hoge)scholen of verenigingen in je buurt
 • Mond-aan-mond-reclame
 • Op een deeleconomieplatform (bv. Helpper, Trixxo Exxtra)
 • Via een interimkantoor (bv. Agilitas)

“Ik werk op verschillende manieren: met interim, Helppers, vrijwilligers, zelfstandigen…. Ik heb eigenlijk bijna alles. Hoe breder je je vacature verspreidt, hoe meer kans je hebt om een goede assistent te vinden.” – Lizy

Stap 3: Kies je assistent

Maak een eerste selectie op basis van het profiel of curriculum vitae. Voer daarna een gesprek met de kandidaat-assistenten met het gewenst profiel. Vind je het lastig om een sollicitatiegesprek te voeren? We geven je graag de tips van de VDAB

“Het is soms moeilijk om iemand te vinden. Maar als je de juiste persoon hebt gevonden is het… een openbaring kan je het niet noemen, maar dan kan je veel meer bereiken dan dat je ooit voor mogelijk hield.” – Lizy

Stap 4: Bied je assistent een contract aan 

Je kan een assistent in dienst nemen via verschillende overeenkomsten. Afhankelijk van je budget en hoeveel uren je de assistent wil inzetten, kan de ene overeenkomst voordeliger zijn dan de andere. Wil je hier meer over weten? Herbekijk het webinar ‘Eerst hulp bij het afsluiten van een overeenkomst’

“Ik heb een assistent gehad die eerst 4 jaar als jobstudent werkte en daarna 5 jaar onder contract. Ik start altijd eerst via interim, en niet via een vast contract. Het is een flexibel systeem. Je kan met een lager loon beginnen en na een tijd het loon aanpassen en/of maaltijdcheques geven. Het is een wisselwerking.” - Lizy

Vragen?

Bel of mail naar de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord