Advieslijn 03 808 22 99

Hoe betaal ik de bankkosten van mijn budgetrekening?

Geschreven op ma 16 augustus, 2021 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Hoe betaal ik de bankkosten van mijn budgetrekening?

Als je start met een PAB- of PVB-budget, moet je een aparte zichtrekening openen. We noemen dit de budgetrekening. Die aparte rekening kan bankkosten met zich meebrengen. Hoe moet je die kosten nu inbrengen in je PAB of PVB?

Het VAPH stort geen bankkosten terug

Het VAPH stort het bedrag van de bankkosten niet terug op de budgetrekening. De bankkosten van je budgetrekening moet je dus betalen met privémiddelen of het vrij besteedbaar deel van je budget.

Als er bijvoorbeeld 3 euro bankkosten van je budgetrekening ging, schrijf je die 3 euro van je privérekening over naar je budgetrekening.

Het is belangrijk dat je dit doet. Het terugvorderbaar voorschot (TVV) dat je bij de opstart kreeg, moet je bij het stoppen van het budget terugbetalen aan het VAPH. Als je de bankkosten nooit bijpast, klopt dit bedrag niet meer.

Vraag je vrij besteedbaar deel op

Wie een PAB of PVB heeft, heeft recht op een vrij besteedbaar deel. Dat is een gedeelte van het budget dat je vrij mag besteden en waarvan je niets moet bewijzen aan het VAPH. Het vrij besteedbaar deel bedraagt 1800 of 3600 euro. Op hoeveel je recht hebt, ligt aan de hoogte van je budget. Het vrij besteedbaar deel is bedoeld om extra kosten gerelateerd aan je budget te betalen. Bankkosten zijn hier een goed voorbeeld van. We raden je dan ook aan om het vrij besteedbaar deel op te vragen én aan de kant te houden voor deze kosten.

Belangrijk om te weten: Je vrij besteedbaar bedrag is een deel van je totale budget, het komt er niet bovenop. Als je je volledige budget nodig hebt om zorg in te kopen, vraag je dit dus best niet op.

Heb je nog een vraag?

Bel of mail de advieslijn. Onze experts helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord