Advieslijn 03 808 22 99

Hoe bescherm je je (pas) meerderjarig kind?

Geschreven op di 8 maart, 2022 door Chris Van Acker in de categorie Assistentie

Hoe bescherm je je (pas) meerderjarig kind?

Wordt je kind met een beperking binnenkort meerderjarig? Dan beleef je waarschijnlijk een heftige periode. Niet alleen moet je een PVB-aanvraag indienen, je moet ook nadenken over bewindvoering.

Misschien is je kind al meerderjarig en heb je vragen over beschermingsmaatregelen? Als bijstandsorganisatie is dat niet onze specialiteit, toch krijgen we vaak vragen over deze thema’s. Door ons te omringen met experten ter zake kunnen we echter wel goede basisinformatie meegeven en gericht doorverwijzen. 

Onder de beschermingsmaatrelen kan er gekozen worden tussen 2 systemen. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.

De meest gebruikte en meest gekende beschermingsmaatregel is bewindvoering.

  • Daarbij wordt iemand anders aangesteld om in naam van de wilsonbekwame  persoon te handelen en te beslissen. Er kan gekozen worden voor een   familiale bewindvoerder of een professionele bewindvoerder.
  • Deze bescherming kan worden opgesplitst in 2 delen: bewind over de goederen en bewind over de persoon. Daarbij kan ook een vertrouwenspersoon aangeduid worden. Dit gebeurt door het indienen van een verzoekschrift bij de vrederechter die daarna een bewindvoerder aanstelt.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een buitengerechtelijke procedure. Via een lastgevingsovereenkomst wordt zorgvolmacht gegeven. 

  • Met een zorgvolmacht wijs je officieel iemand aan die, wanneer je het zelf niet  meer kunt, in jouw naam en voor jouw rekening beslissingen zal nemen over  je geld, je bezittingen en zelfs over je persoon.
  • Het is ook mogelijk om de volmacht meteen bij de ondertekening te laten  starten. De enige vereiste is om die volmacht te laten registreren in het   Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten dat wordt bijgehouden  door Fednot, de Federatie van het Notariaat. 
  • Je neemt hiervoor het best contact op met een notaris. 

Meer details kan je hier nalezen

Vzw De Ouders organiseert op 26/4/2022, in samenwerking met Onafhankelijk Leven, een gratis webinar over dit onderwerp. Ook wie gewoon wat grondige kennis wil opdoen over dit onderwerp is van harte welkom. 

Inschrijven voor deze of andere webinars doe je hier:

webinars vzw De Ouders

webinars Onafhankelijk Leven

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord