Advieslijn 03 808 22 99

Hoe bepaalt de zorgaanbieder zijn prijs?

Geschreven op vr 10 februari, 2017 door Cor Van Damme in de categorie Nieuws

Hoe bepaalt de zorgaanbieder zijn prijs?

Wij zetten ze mooi op een rijtje, de elementen die de prijs van een zorgaanbieder zullen bepalen. We sluiten af met 4 vuistregels die jou gegarandeerd zullen helpen!

Algemeen

Indien je je PVB wil inzetten bij een zorgaanbieder zal je daarvoor een overeenkomst moeten afsluiten. Als je reeds gebruik maakt van zorg en ondersteuning bij een vergunde zorgaanbieder zal je tegen ten laatste 1 april 2017 een nieuwe overeenkomst moeten afsluiten. Ook wie “nieuw” start met een PVB zal dergelijke overeenkomst moeten afsluiten. In deze overeenkomst is “de prijs” uiteraard een zeer belangrijk aspect.

De zorgaanbieders kunnen hun kostprijs vrij bepalen. Er zijn dus geen vaste tarieven vastgelegd. Zorgaanbieders zijn wel verplicht duidelijke informatie te geven over de kostprijs van de assistentie, zorg of ondersteuning die ze aanbieden.

Die tarieven zullen betrekking hebben op de aard van de zorgverlening: individuele ondersteuning, dagondersteuning, woonondersteuning, permanentie.  Hiervoor wordt een frequentie bepaald:

  • Individuele ondersteuning wordt uitgedrukt in uren/week.
  • Dagondersteuning wordt uitgedrukt in dagdelen/week. Per dag zijn er 3 dagdelen mogelijk.
  • Woonondersteuning wordt uitgedrukt in aantal nachten/week.Oproepbare Permanentie: is een optie die al dan niet wordt voorzien.

Kostprijsberekening is erg complex. Hieronder formuleren we een aantal principes die voor jou belangrijk kunnen zijn.

Zorggebonden kosten

De zorgaanbieder zal dus een kostprijs moeten aangeven per eenheid, bijvoorbeeld per uur, per dagdeel, per nacht. De inzet van zorggebonden personeel (direct of indirect) is daarbij de grootste kost. Hoe meer personeel er nodig is, hoe hoger de kost. Ook de kwalificatie van personeel (scholing, diploma’s, specialisatie,…) is hier erg belangrijk. Meestal is in de kostprijs ook voorzien dat je verder ondersteuning kan krijgen bij ziekte van je assistenten of begeleiders. Vergeet ook niet dat vergunde zorgaanbieders hiervoor afspraken moeten volgen (bv i.v.m. toe te kennen vakantie, i.v.m. loonbarema’s) die via cao’s zijn vastgelegd.

Wat zeker ook een rol speelt bij de kostprijs is de mate waarin je persoonlijk/individueel of in groep wordt ondersteund. Als je ’s nachts toezicht nodig hebt zal dat duurder kosten indien dat voor jou persoonlijk geregeld moet worden. Indien dat toezicht tegelijkertijd ook nog voor anderen kan geregeld worden, zal dat de kostprijs drukken.

Hou er rekening mee dat de kosten zowel betrekking kunnen hebben op de door jou gevraagde directe ondersteuning (bv een aantal dagen dagbesteding) als op de meer indirecte kosten die met jouw ondersteuning verbonden zijn (vorming van personeel, coördinatie van jouw dossier, overleg binnen een team, verplaatsingen naar jou thuis,…).

Dus niet alleen de  aard van de door jou gewenste ondersteuning, maar ook de frequentie (uren/dagen/nachten per week) en de organisatie daarvan (individueel/collectief) maar vooral ook jouw persoonlijke ondersteuningsnood of zorgzwaarte is doorslaggevend voor de kostprijs.

In de prijs voor de door jou gevraagde zorgverlening moet ook iets worden voorzien of geregeld voor de dagen of weken waarop je zelf vakantie wilt nemen of bijvoorbeeld door ziekte geen gebruik kan maken van de zorgverlening. Het is niet de bedoeling dat je op dergelijke dagen verder betaalt voor zorgverlening.

Organisatiegebonden kosten

Een vergunde zorgaanbieder mag jou hier bovenop géén organisatiegebonden kosten aanrekenen. Organisatiegebonden kosten hebben betrekking op administratieve taken, bijkomende werkingskosten, leiding van de organisatie, edm). Deze worden via het VAPH rechtstreeks aan de vergunde zorgaanbieder uitbetaald. Deze regeling is van toepassing indien je ondersteuning inkoopt via cash of een voucher. De vergunde zorgaanbieder ontvangt 25,2% organisatiegebonden budget bovenop het zorgbudget dat je bij deze vergunde zorgaanbieder inzet.

Een niet vergunde zorgaanbieder kan wel organisatiegebonden kosten doorrekenen. Je kan daar enkel terecht met cashbudget. Indien je een overeenkomst afsluit met een niet vergunde zorgaanbieder ontvang je 11,9% beheerskosten bovenop je zorgbudget. Anderzijds zijn niet vergunde zorgaanbieders vrijer m.b.t. de verloning en vakantieregeling van hun personeel. De Cao’s die de vergunde zorgaanbieders moeten volgen zijn niet van toepassing.

Conclusie - 4 vuistregels

We hebben het al in eerdere artikels aangehaald maar willen het hier nog even herhalen. Volgende vuistregels houd je best goed in het achterhoofd nu jouw ondersteuning ‘onderhandeld’ moet worden.

-De prijs is niet de enige factor. Waar het echt om draait is de kwaliteit van de ondersteuning en de mate waarin jij de regie in eigen handen kan houden. Zorgaanbieders gaan vaak niet in de mogelijkheid zijn hun prijs te verlagen. Ze hebben echter wel altijd marge in de ondersteuning die gekoppeld is aan de vaste prijs.

-Grijp je kans om tot ondersteuning op maat te komen. Voor het eerst zit jij als gebruiker echt aan de knoppen. Denk dus goed na over waar je naartoe wil met je leven en wat je de voorbije jaren te weinig hebt kunnen doen bijvoorbeeld.

-Verkrijg inzicht in de prijs die men vraagt. Is de prijs inclusief uitstapjes bijvoorbeeld? Betaal je voor één-op-één begeleiding of gaat het over een collectieve setting? Wat gebeurt er als je op voorhand aangeeft op vakantie te willen? Of als je ziek bent en dus afwezig bent? Kan je onverwacht een extra weekend verblijf vragen?

-Probeer een deel van je budget vrij te houden voor onverwachtse omstandigheden. Wie weet heb je ooit een extra assistent nodig tijdens het weekend. Misschien wil je eind dit jaar wel een PVB coach aan huis laten komen of een ritje met een aangepaste taxi aanvragen. Voor dergelijke zaken moet er budget voorhanden zijn. Als jouw gehele budget gereserveerd staat bij de zorgaanbieder hebben je minder marge. Dit zal niet altijd kunnen maar als het kan is het aangewezen altijd een buffer aan te leggen en een deel van je budget opzij te houden.

Heb je vragen? De advieslijn is er voor jou. 

Download hier ons modelcontract voor zorgaanbieders.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord