Het nieuwe belevingsspel ‘Expeditie Inclusief’ is van de band gerold. Het spel brengt kinderen met en zonder handicap dichter bij elkaar.
Vzw De Ouders heeft het inclusieve belevingsspel ‘Expeditie Inclusief’ gelanceerd. Dit unieke spel brengt kinderen met en zonder handicap dichter bij elkaar. Voor kinderen met een handicap is het immers moeilijk om vriendjes te maken. Dit spel moet de drempel verlagen en de stap naar een inclusieve samenleving bevorderen. 3 spelkoffers rolden vandaag van de band, maar er zullen snel bijkomende koffers beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat het spel in heel Vlaanderen gespeeld kan worden, daarvoor zullen 20 spelkoffers beschikbaar zijn. Vanaf vandaag kan er in Gent alvast een spelkoffer ontleend worden.
Uniek spel omdat het kinderen met en zonder handicap laat samenspelen
Kinderen met een handicap willen net als andere kinderen gewoon spelen. Een motorische, visuele, auditieve of verstandelijke handicap maakt het echter moeilijk om vriendjes te maken. Omgekeerd weten kinderen zonder handicap niet altijd hoe ze best omgaan met die handicap. Het maakt hen bang of onzeker. Waardoor ze kinderen met een handicap uit de weg gaan. Met het belevingsspel ‘Expeditie Inclusief’ wil vzw De Ouders kinderen met en zonder handicap elkaars wereld laten ontdekken. Het spel is vormgegeven door De Aanstokerij vzw.
“Het nieuwe spel is uniek omdat het kinderen met en zonder handicap samen laat spelen. Spelenderwijs zoeken we antwoorden op maatschappelijke vragen en we leggen de link met het echte leven. Hulpmiddelen in de koffer ondersteunen de spelende kinderen, we kozen voor toegankelijk en duurzaam materiaal. We hebben het spel op verschillende plaatsen in het lager onderwijs getest en nu kan het in heel Vlaanderen worden gespeeld. Alle kinderen met een mentale leeftijd tussen 6 en 10 jaar komen aan hun trekken”, zegt Anke Boey, projectverantwoordelijke bij De Ouders vzw.
Bijdragen aan een inclusieve samenleving
Het VN-Verdrag inzake de rechten van de mensen met een handicap maakt van inclusie een belangrijk streefdoel. De Belgische overheden ondertekenden dit verdrag. Zij moeten er voor zorgen dat mensen met een handicap volwaardig kunnen deelnemen aan alle aspecten van het leven. Dat kan alleen wanneer iedereen ook echt kan participeren.
“Het is dus ook belangrijk dat kinderen met en zonder handicap elkaar kennen en begrijpen. Het nieuwe belevingsspel bevordert inclusie op een laagdrempelige manier, want jong geleerd is oud gedaan”, voegt Anke Boey er nog aan toe.
Getest en goedgekeurd in Vlaamse basisscholen
“Expeditie Inclusief is uitgebreid getest in verschillende Vlaamse basisscholen. De reacties zijn unaniem positief. We starten in juni met drie spelkoffers. Maar snel zullen bijkomende koffers beschikbaar zijn. Steden, gemeenten, uitleendiensten of scholengroepen zullen de spelkoffer aanbieden. Binnenkort kunnen jeugdbewegingen, scholen en andere organisaties het spel in iedere provincie ontlenen," aldus Anke Boey.
Enkele reacties:
"Het was echt keileuk! Ik denk dat ik later ga zorgen voor mensen met en zonder beperking. Het was leerrijk om een beperking te hebben omdat ik dan beter begrijp hoe dat voelt voor iemand. Maar het leukste vond ik dat ik een helpertje mocht zijn." – Fien.
"Ik ben heel blij dat ik kon spelen en dingen kon leren. Nu weet ik een beetje meer over de verschillende handicaps." – Meisje uit de klas van juf Ine.
"Het was heel leuk om te spelen. Vooral de handicapkaartjes waren tof want nu snap ik dat sommige dingen moeilijk zijn." – Jongen uit de klas van juf Marijke.
"Nu ik het zelf kon proberen, ben ik minder bang om iemand met een handicap aan te spreken of te helpen." – Jongen uit de klas van juf Stefanie.
"Karakterkaartjes geven je een speciale eigenschap. Dat is heel fijn." – klas van juf Jolien.
"Dit is een zeer bruikbaar spel als aanzet rond het thema ‘Iedereen hoort erbij’.’’ – Juf Martine.
De spelkoffer gebruiken?
Geïnteresseerd in de spelkoffer om te spelen in je school, jeugdbeweging of op een andere plek? Stuur dan zeker een mailtje naar info@deouders.be. Je krijgt dan meer details over prijs en verdere verdeling.