Advieslijn 03 808 22 99

Het VAPH rekent de VIA4-middelen van 2018 af

Geschreven op do 27 juni, 2019 door Karen De Wilde in de categorie Nieuws

Het VAPH rekent de VIA4-middelen van 2018 af

Het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) rekent de VIA4-middelen voor 2018 af bij PAB-budgethouders. Je kreeg een brief in de bus waarin staat of je nog VIA4-middelen bijkrijgt of moet teruggeven aan het VAPH.

Wat zijn VIA-middelen?

Als je een PAB-budget krijgt en je had in 2018 assistentie in dienst via een sociaal secretariaat, dan bouwde je naast een jaarbudget ook extra middelen op. Deze  extra middelen noemen we de VIA4-middelen.

Het gaat om 7% extra dat wordt berekend op het loon van je assistent, op facturen van het sociaal secretariaat (RSZ/bedrijfsvoorheffing/beheerskosten), op creditnota’s, op maaltijdscheques, op kosten rond vakantiegeld, op eindejaarspremie en op eventuele opzegkosten. Het VAPH stopt met het berekenen van deze VIA4-middelen als je je volledige jaarbudget hebt gebruikt. 

Voorschot november 2018

Heb jij recht op VIA-middelen? Dan ontving je in november 2018 misschien een voorschot van VIA4-middelen die je al in 2018 opbouwde. Dat voorschot kreeg je als je:

  • in 2017 meer dan je volledige jaarbudget hebt gebruikt of,
  • je in september 2018 al voor 9/12de aan kosten had ingediend bij het VAPH.

Voldeed je niet aan één van deze voorwaarden? Dan heb je geen voorschot ontvangen.

Het VAPH rekent met je af

Team Budgetbesteding van het VAPH is klaar met het verwerken van de laatste PAB-kostenstaten van 2018 en maakt de afrekening op.

In de loop van juni kreeg je een brief over die afrekening. In de brief lees je of je VIA-middelen gestort krijgt of er moet teruggeven.

Je krijgt VIA-middelen

Het VAPH kan enkel een bijstorting doen in de volgende situaties:

  • De VIA-middelen die je in november als voorschot hebt gekregen waren niet genoeg om de kosten bovenop je PAB-jaarbudget te betalen.
  • Je bent over je PAB-jaarbudget gegaan in 2018 en je bouwde VIA-middelen op. Het bedrag dat je over je jaarbudget bent gegaan zal het VAPH nu storten.

Deze bijstorting mag je verwachten eind juni 2019. Elk moment, eigenlijk.

Hou er rekening mee dat de bijstorting aan VIA-middelen nooit hoger kan liggen dan het bedrag dat je hebt opgebouwd. Alles wat je meer hebt uitgegeven dan je jaarbudget en VIA-middelen moet je met eigen middelen betalen.

Je VIA-middelen worden ingehouden

Het VAPH kan geld inhouden in een situatie. Als de VIA4-middelen die je in november als voorschot hebt ontvangen hoger zijn dan het bedrag dat je over je PAB-jaarbudget bent gegaan. De inhouding zal gebeuren bij de eerstvolgende storting.

Je krijgt geen VIA-middelen

Ben je niet over je PAB-jaarbudget gegaan? Dan ontvang je geen VIA4-middelen.

Vragen over deze VIA4-middelen?

Neem gerust contact op met onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord