Advieslijn 03 808 22 99

Het VAPH maakte een jaarverslag over 2020

Geschreven op vr 18 juni, 2021 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Het VAPH maakte een jaarverslag over 2020

Het is een traditie van het VAPH om een verslag op te maken van het voorbije jaar.  Wij namen dit jaaroverzicht alvast door en zetten enkele cijfers en conclusies in de kijker.

Persoonsvolgend budget

Totaal aantal terbeschikkingstellingen: 2825 

1649 van die budgetten werden ter beschikking gesteld via de 'automatische toekenningsgroepen'. Dit zijn PVB’s die werden toegekend na het doorlopen van de procedure noodsituatie, spoedprocedure of maatschappelijke noodzaak. Meer informatie over deze versnelde procedures lees je hier .

Ook de groep 21-jarigen die gebruik maken van een MFC en de PVB-procedure hebben doorlopen vallen hieronder.
Meer informatie hierover lees je hier .

873 budgetten werden ter beschikking gesteld via de prioriteitengroepen - aan mensen die dus op de wachtlijst staan. Het meeste PVB’s werd toegekend aan de mensen uit prioriteitengroep 1: 726. Uit prioriteitengroep 2 kregen 79 mensen een PVB, uit prioriteitengroep 3 kregen 68 mensen een PVB.

Deze cijfers maken meteen duidelijk dat het aantal toekenningen aan mensen op de wachtlijst veel te weinig is. Onafhankelijk Leven blijft druk zetten op politici om hiertegen actie te ondernemen. Zo waren we onder andere te gast bij Terzake en blijven we aan de alarmbel trekken na de beloftes van Minister Wouter Beke om een investeringsplan uit te werken, dat er nog steeds niet is.  Hierdoor werden midden 2021 nog maar 250 PVB’s toegekend aan mensen uit 1 van de 3 prioriteitengroepen. 

Aantal aanvragen per prioriteitengroep

Eind 2020 stonden 1.802 aanvragen in prioriteitengroep 1; 3.777 in prioriteitengroep 2 en 11.053 in prioriteitengroep 3.

Eind 2020 heeft de eerstvolgende wachtende deze prioriteringsdatum. 

prioriteitengroep 1: 20.02.2018

prioriteitengroep 2: 01.10.2016

prioriteitengroep 3: 16.01.2002

De prioriteringsdatum is de datum waarop het ondersteuningsplan werd ingediend bij het VAPH of de vraag naar herziening van prioriteitengroep is gesteld. Deze data kloppen niet meer volledig na de 250 terbeschikkingstellingen in april 2021. Maar het geeft alvast een indicatie waar het VAPH ‘ergens’ zit. Het stelt momenteel nog steeds niemand in staat om te kunnen zeggen hoelang je nog zal moeten wachten op een budget. 

Totaal aantal PVB-houders

Eind 2020 waren er 25.399 PVB-houders. Voor de meeste budgethouders geldt nog steeds dat zij hun persoonsvolgend budget kregen vanuit de transitie naar het PVF-systeem in 2017.

Dit verklaart dan ook waarom meer dan 70% van deze PVB-houders hun PVB inzetten bij een vergunde zorgaanbieder door het VAPH. De grootste groep regelt dit via het systeem van voucher. Dit betekent dat de vergunde zorgaanbieder na het afsluiten van een individuele ondersteuningsovereenkomst (IDO) het aantal punten rechtstreeks afhaalt van het PVB. 

Ongeveer 10% van deze PVB-houders zetten hun PVB in bij niet-vergunde zorgaanbieders. Dit gaat dan over budgethouders die overeenkomsten afsluiten met persoonlijke assistenten/individuele begeleiders. Ze kunnen hiervoor beroep doen op een sociaal secretariaat, interim-kantoor, vrijwilligersorganisaties, deeleconomieplatformen, zelfstandigen,…

Persoonlijk assistentie budget

Eind december 2020 waren er 1129 houders van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB).
Meer informatie over het aantal PAB-wachtenden werd nog niet officieel gepubliceerd door het Agentschap Opgroeien die de PAB-aanvragen opvolgt.

Corona

In een jaarverslag van 2020 moet er (helaas) ook iets gezegd worden over de wereldwijde pandemie waarin iedereen is terecht gekomen.  In september 2020 gaf het VAPH een presentatie over de rol van het VAPH tijdens een hoorzitting in de “corona -commissie” voor de Evaluatie en Verdere Uitvoering van het Vlaamse Coronabeleid  ten opzichte van personen met een handicap.
Deze presentatie vind je hier terug.

Het volledige VAPH-jaarverslag

Klik hier om het volledige jaarverslag van het VAPH door te nemen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord