Advieslijn 03 808 22 99

Het Terugvorderbaar Voorschot (TVV) of Werkkapitaal ontvang je eenmalig, niet jaarlijks

Geschreven op vr 18 oktober, 2019 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Het Terugvorderbaar Voorschot (TVV) of Werkkapitaal ontvang je eenmalig, niet jaarlijks

Zorg dat je het werkkapitaal bij een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of terugvorderbaar voorschot bij een persoonsvolgend budget (PVB) niet uitgeeft als je budget voor 2019 op is. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) stort dit niet jaarlijks bij. Dit komt omdat het géén onderdeel van je budget is.

Terugvorderbaar voorschot bij PVB

Het terugvorderbaar voorschot (TVV) is een bedrag dat eenmalig op je budgetrekening wordt gestort bij de start van je PVB (persoonsvolgend budget). Het is één vierde van het deel van je PVB in cash.

Het is geen onderdeel van je budget, maar een soort financiële buffer. Het zorgt ervoor dat je de eerste facturen kan betalen zonder dat je geld moet voorschieten van je privérekening, want het VAPH betaalt pas achteraf kosten terug na het indienen van een kostenstaat.

Dien dus tijdig en correct je kosten in bij het VAPH via een kostenstaat zodat je terugvorderbaar voorschot niet uitgeput geraakt. Nadat het VAPH je ingediende kostenstaten uitbetaalt, moet het oorspronkelijke bedrag van het terugvorderbaar voorschot weer op je budgetrekening staan.

Dit is belangrijk, want je krijgt niet jaarlijks een terugvorderbaar voorschot. Je mag dit bedrag dus niet zomaar uitgeven.

Werkkapitaal bij PAB

Bij het PVB heb je het terugvorderbaar voorschot. Bij PAB is dat het werkkapitaal. Dit werkt volgens hetzelfde principe, maar het bedrag wordt anders berekend. Het werkkapitaal is steeds 5/12 van je jaarbudget.

De werkwijze is wel dezelfde (zie TVV bij PVB). Ook dit bedrag wordt eenmalig op de budgetrekening gestort bij de start van je PAB en is geen onderdeel van je budget. Je kan er de eerste facturen mee betalen. Na uitbetaling van je ingediende kostenstaten moet het bedrag van het werkkapitaal opnieuw op je rekening staan. 

Gebruikte je dit terugvorderbaar voorschot of werkkapitaal toch?

Gaf je het terugvorderbaar voorschot of werkkapitaal toch uit? Dan moet je een bijstorting doen met je privérekening om na de jaarovergang van 2019 naar 2020 vlot te kunnen herstarten met je PAB of PVB. En dat vermijd je natuurlijk best.

Vragen?

Heb je hier een vraag over? Bel de advieslijn op 09 395 55 10 of mail naar advies@onafhankelijkleven.be

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord