Advieslijn 03 808 22 99

Het terugvorderbaar voorschot is geen extra budget

Geschreven op ma 23 oktober, 2017 door Brandberries in de categorie Assistentie

Het terugvorderbaar voorschot is geen extra budget

Het terugvorderbaar voorschot zorgt ervoor dat je bij de opstart van je PVB in cash een budget in handen hebt om de eerste facturen te betalen. 
In dit artikel lees je waarom het opvolgen van de tellers met je resterend budget in mijnvaph.be  een noodzakelijke gewoonte dient te worden om ervoor te zorgen dat er steeds budget op je rekening staat om kosten te kunnen vergoeden.

Budgethouders die (een deel van hun) PVB in cash besteden hebben, na registratie van hun eerste overeenkomst, een terugvorderbaar voorschot op hun budgetrekening gekregen. Het terugvorderbaar voorschot is 1/4de van het zorggebonden budget dat je in cash gebruikt.

Het is geen deel van je budget, maar een eenmalige renteloze lening van het VAPH om  je facturen te kunnen betalen. Je mag dit dus niet zien als extra budget om te gebruiken voor assistentie.

Hoe zorg je ervoor dat je altijd geld op de rekening hebt staan om de facturen te kunnen blijven betalen?

Stuur tijdig je kostenstaat door

Je gebruikt het terugvorderbaar voorschot om facturen te betalen. Enkel door tijdig kostenstaten in te dienen voorkom je zonder geld op de rekening te zitten.

Kostenstaten indienen kan en mag het hele jaar door. Er is ook geen limiet op het aantal kostenstaten die je indient.

Het bedrag dat je ingeeft via de kostenstaat is ook het bedrag dat het vaph op je rekening zal storten en dit zolang er budget rest.

Meer informatie over het belang van het tijdig indienen van (meer) kostenstaten kan je lezen in het artikel “Sneller en meer PVB-kosten indienen” op onze website.

Waar zie je hoeveel budget er nog rest?

Om ervoor te zorgen dat een kost die je maakt ook zal terugbetaald worden na het indienen van een kostenstaat, is het nodig steeds na te gaan hoeveel budget er nog rest. Dit kan je zien op de tellers in je persoonlijk dossier op mijnvaph.be of de mededeling op je rekeninguittreksels van de uitbetalingen van het vaph.

Teller op €0?

Indien je ziet dat de teller op mijnvaph.be of de mededeling op het rekeninguittreksel aangeeft dat je budget op €0 staat, dan wil dit zeggen dat er nul euro rest. Je budget is opgebruikt voor dit jaar.
Het bedrag dat nog op je budgetrekening staat is je terugvorderbaar voorschot, wat je niet meer mag gebruiken eens je budget is opgebruikt voor het lopende jaar. Het terugvorderbaar voorschot moet op de rekening blijven staan zodat je bij het begin van het volgende jaar budget hebt om de facturen te betalen.


Gebruik je dit terugvorderbaar voorschot toch?

Indien je dit budget toch aanspreekt om kosten te betalen, dan moet je het met eigen middelen aanzuiveren om ook na een jaarovergang vlot te kunnen starten.

Stoppen met PVB

Indien je het gebruik van je budget in cash stop zet, al dan niet door de overstap naar het gebruik van je budget in voucher, moet je het totale bedrag van het terugvorderbaar voorschot aan het vaph terugbetalen. Het is een extra reden om ervoor te zorgen dat dit terugvorderbaar voorschot steeds op je rekening aanwezig is. Mocht niet je volledige terugvorderbaar voorschot op rekening staan bij stopzetting, dan zal je het bedrag immers zelf moeten bijpassen.

Werkkapitaal

Budgethouders die ervaring hebben met het werken met het persoonlijk assistentiebudget (PAB) zien mogelijks een link tussen dit terugvorderbaar voorschot en het vroegere werkkapitaal.
Over de omzetting van dit werkkapitaal in een terugvorderbaar voorschot bij de overstap van PAB naar PVB, en de gevolgen daarvan, kan je meer info lezen in het artikel “Wordt jouw eerste PVB kostenstaat ook niet volledig uitbetaald?”.

Meer info

Meer informatie over het terugvorderbaar voorschot kan je, met voorbeelden, vinden in de infofiche de infofiche “Welkom en besteding PVB” onder punt 7.4 “Keuze cash”.

Vragen?

Met vragen en onduidelijkheden over (de besteding van) je budget, kan je steeds terecht bij de advieslijn.

Downloads

Opstartmap PVB

In deze infofiche lees je alles hoe je jouw toegekende PVB kan opstarten.

Download

PVB bestedingsregels

Het VAPH stelt deze bestedingsregels ter beschikking voor alle PVB-budgethouders. Hierin kan je lezen waarvoor het PVB gebruikt mag worden, hoe en waar je ondersteuning kan vinden, wat er in overeenkomsten moet staan en hoe je kan bewijzen wat je met budget hebt gedaan.

Download

PVB-budgetplan

Dit PVB-budgetplan geeft je een idee wat de gemiddelde kostprijs is voor ondersteuning die je kan betalen met je PVB.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord