Advieslijn 03 808 22 99

Het mijnVAPH portaal getest. Probeer jij het ook?

Geschreven op ma 30 januari, 2017 door Cor Van Damme in de categorie Nieuws

Het mijnVAPH portaal getest. Probeer jij het ook?

Alles over jouw PAB of PVB dossier kan je terugvinden in jouw account op de mijnVAPH website. Hoeveel heb ik nog over van mijn PAB budget van 2016? Hoeveel bedraagt mijn PVB? Heeft het VAPH al mijn onkosten aanvaard? 

De website 'MijnVAPH' bestaat al jaren. Toch gaan we deze toepassing nog eens goed bekijken. Er is namelijk veel veranderd. We gaan aan de slag! 

Gedaan met excell-kostenstaten opstellen en doormailen, we dienen onze kosten gewoon rechtstreeks in in het systeem van het VAPH zelf. Daarnaast kan iedereen met een VAPH nummer er ook terecht voor de opvolging van terugbetaling van hulpmiddelen bijvoorbeeld. Een paar voordelen op een rij:

  • Je zal sneller stortingen ontvangen van het VAPH
  • Het wordt snel en eenvoudig duidelijk als het VAPH een onkost niet aanvaardt
  • Je krijgt een correct overzicht van je resterende bedrag
  • Je krijgt een correct overzicht van je aanvaarde overeenkomsten
  • Je kan makkelijk zien hoeveel van jouw budget als voucher gereserveerd staat

Met de komst van het PVB heeft de applicatie een ingrijpende uitbreiding gekregen. Je kan er nu ook jouw PVB dossier beheren, een PVB ondersteuningsplan opmaken en indienen, een noodsituatie aanvragen, enz. 

Om het overzicht te bewaren overlopen wij een aantal van de mogelijkheden. We hebben de persoonsgegevens van de budgethouder en assistenten in kwestie telkens gewist om privacy redenen. Op de plaats van de witte vlekken zou er bij jou wel gegevens moeten staan. 

START

Als je in 2016 een PAB had kan je dit budget bekijken en beheren door op de knop 'ondersteuning' te klikken. Als je naar jouw PVB van dit jaar wil gaan klik je op 'Persoonsvolgend budget'. 

PAB beheren

Als je op 'ondersteuning' hebt geklikt kan je links in het menu op 'PAB' klikken. 

Op volgende pagina kan je jouw PAB beheren. In het menu links kan je jouw jaarbudget kiezen. Je kan nog kosten indienen voor de jaren 2012, 2013, 2014 en 2015. Als er nog budget beschikbaar is natuurlijk voor die jaren. Meer info nodig? De advieslijn is er voor jou. Centraal zie je jouw beschikbaar saldo en als je rechts op 'beheren kosten' klikt kan je PAB onkosten indienen bij het VAPH. 

PVB beheren

Om jouw PVB budget te beheren klik je dus bovenaan op 'Persoonsvolgend Budget'. Je krijgt volgende startpagina te zien. Je ziet het budgetlijn van dit jaar met al haar tellers. Dit is het resterend bedrag dat jij dit jaar nog beschikbaar hebt uitgedrukt in euro's of punten. 

PVB onkosten indienen

Om een PVB onkost aan te geven bij het VAPH klik je onderaan op de groene knop 'PVB-kosten toevoegen'. Je krijgt volgend scherm te zien. Je zal altijd een overeenkomst moeten aanduiden waaronder de onkost moet vallen. 

PVB Overeenkomsten beheren

Als je jouw overeenkomst wil beheren klik je in het menu links op 'overeenkomsten'. Je krijgt volgend scherm te zien. Bij ex-PAB budgethouders heeft het VAPH deze cash overeenkomsten automatisch overgenomen van vorig jaar. Als hier overeenkomsten ontbreken kan het zijn dat het rijksregisternummer of ondernemingsnummer van respectievelijk de assistent of de dienst ontbraken. In dat geval raden we jou aan deze overeenkomsten gewoon opnieuw in te dienen en deze gegevens aan te vullen. Overeenkomsten indienen kan je doen door onderaan op 'overeenkomst toevoegen' te klikken. 

Om een overeenkomst toe te voegen zal je moeten kiezen uit volgende lijst mogelijkheden. In het volgende venster zal je dan de nodige gegevens moeten aanvullen. Vervolgens klik je op 'bewaren'. Het VAPH zal deze overeenkomst dan bekijken en eventueel aanvaarden. Van zodra dat gedaan is kan jij onkosten indienen onder die overeenkomst. Eerder niet. 

Volmachten beheren

Een nieuwe functie in het PVB luik van jouw account geeft jouw volmachten weer. Deze volmachten geven weer dat jij een bijstandsorganisatie inzagerecht hebt gegeven in jouw dossier zodat jij beter en sneller geholpen kan worden. Je kan zelf een volmacht tot beheren van jouw PVB geven aan een bijstandsorganisatie zodat een coach niet meer tot bij jou hoeft te komen om snel onkosten door te geven aan het VAPH. In dit geval heeft zowel de advieslijn als de coach inzage- en beheerrecht gekregen van de budgethouder. Dit kan enkel door het ondertekenen van een document. Om de privacy te garanderen hebben wij het VAPH gevraagd de budgethouder op elk moment de mogelijkheid te geven een volmacht stop te zetten. Dat is nu enkel mogelijk door contact op te nemen met de bijstandsorganisatie maar zou ook in dit overzicht op de site moeten kunnen. 

Samengevat, het mijnVAPH portaal heeft veel mogelijkheden en is de eenvoudigste manier om jouw PAB of PVB te beheren. We raden iedereen dan ook aan het zeker te proberen. Je kan een ook een coach laten komen die het de eerste keer samen met jou doet. Klik hier en wij sturen de coach op pad. 

Wil jij jouw mijnVAPH dossier bekijken? KLIK HIER. 

Downloads

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord