Advieslijn 03 808 22 99

Het leven zoals het is: coach tijdens de corona-crisis

Geschreven op di 9 juni, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Corona

Het leven zoals het is: coach tijdens de corona-crisis

De voorbije drie maanden lijkt de wereld wel stilgestaan, maar toch ook voorbij gevlogen. Onze coaches zijn blijven werken, elk op hun eigen manier en binnen de eigen mogelijkheden. Hoe hebben zij het aangepakt, wat hebben ze gemist en wat niet? En wat leren ze hieruit voor de toekomst?

Voldoende provisie op de budgetrekening

De coaches hebben er de voorbije maanden vooral voor gezorgd dat de gemaakte kosten werden ingediend bij het VAPH. Zo staat er voldoende geld op de budgetrekening om de binnenkomende facturen te betalen.

Toen bekend werd dat iedereen met een PAB of PVB 8,5% extra budget kreeg om de extra kosten te betalen tijdens deze corona-periode, hielp de coach ook met het correct registreren en bewijzen naar het VAPH.

Erna (coach Antwerpen & Oost-Vlaanderen): Ik kon alles doen voor mijn budgethouders wat nodig was. Zien dat er altijd voldoende budget op hun PAB/PVB-rekening stond en dat de hele administratieve molen van 8,5% in orde is. Enkel de live contacten en babbeltjes konden spijtig genoeg niet.

Het menselijk contact

Onze coaches hebben het menselijk contact heel hard gemist omdat ze niet op huisbezoek konden gaan. Want tijdens zo’n huisbezoek wordt er meer dan alleen gesproken over de facturen en kostenstaten. Budgethouders vertellen wat hen bezig houdt zodat onze coach de budgethouder beter leert kennen en er een vertrouwensband ontstaat.

Ook al werd er via telefoon, mail en videobellen contact gehouden. Dat voelt niet hetzelfde aan: niet voor de budgethouder maar ook niet voor de coach.

Ook de coaches onder elkaar misten het echte contact met elkaar. Ieder vanuit zijn eigen kot is toch niet helemaal hetzelfde.

Ife (coach West-Vlaanderen): Het persoonlijk contact met mijn budgethouders heb ik echt gemist. Hun lachende gezichten als ik toekom bijvoorbeeld.

Files en omleidingen

Onze coaches zitten in ‘normale omstandigheden’ heel wat in hun wagen en rijden het hele land rond. Nu werkten ook alle coaches van thuis uit en stapten dus niet in hun auto. Sommige coaches misten het rijden met de auto, maar de files en omleidingen hebben ze niet gemist.


Naast coach ook partner, ouder, dochter

Maar elke coach heeft ook zijn eigen gezinsleven, dat ook helemaal op zijn kop stond. Plots zijn de kinderen thuis, velen hebben ook zelf een kind met een handicap. De combinatie van ‘zorgen voor’, huishouden en de job als coach was zwaar. Iedere coach doet verder op zijn manier om zo de informatie die er is tot bij de budgethouder te krijgen. Want dat is wat onze coaches ook doen: in begrijpbare taal uitleggen wat er kan en mag met het budget en afstemmen met wat de budgethouder nodig heeft.

Johanna (coach Mechelen): Ik vond deze periode erg zwaar vooral door de combinatie met de continue toezicht en zorg voor een kind met een beperking erbij en het huishouden. Maar gelukkig konden we doen wat nodig was voor onze budgethouders.


Heb je een vraag of wil je graag een afspraak met een coach? Contacteer gerust onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord