Sommige vrijwilligers hebben recht op een verhoogde forfaitaire kostenvergoeding van 2.705,97 euro per jaar. Geldt deze verhoogde kostenvergoeding ook voor jouw assistenten of geldt voor hen het gewone maximumbedrag van 1.473,37 euro per jaar?
Een overzicht
- Gewone onkostenvergoeding: maximum 36,84 euro per dag en maximum van 1.473,37 euro per jaar.
- Verhoogde onkostenvergoeding: maximum 36,84 euro per dag en maximum van 2.705,97 euro per jaar.
De verhoogde forfaitaire vergoeding is dus bijna dubbel zo hoog is als de gewone onkostenvergoeding voor vrijwilligers.
Wie heeft recht op de verhoogde vrijwilligersvergoeding?
- Vrijwilligers in de sportsector.
- Vrijwilligers in het niet-dringend liggend ziekenvervoer.
- Vrijwillige dag- en nachtoppas bij hulpbehoevende personen.
Die laatste categorie kan interessant zijn voor budgethouders, omdat assistenten regelmatig de rol van dag- en nachtoppas opnemen. Maar: niet alle vrijwillige assistenten hebben recht een verhoogde onkostenvergoeding.
Enkel vrijwilligers die zich inzetten via een organisatie erkend door het woonzorgdecreet hebben recht op de verhoogde onkostenvergoeding van 2.652,98 euro per jaar.
Deze organisaties vallen er onder het woonzorgdecreet:
- lokale dienstencentra
- diensten voor gezinszorg
- diensten voor oppashulp
- diensten voor thuisverpleging
- diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds
- diensten voor gastopvang
- centra voor dagverzorging, kortverblijf en herstelverblijf
- groepen van assistentiewoningen, woonzorgcentra en verenigingen voor mantelzorgers
Sommige budgethouders laten vrijwilligers langskomen via één van deze diensten of schrijven zelf een vrijwilliger in via deze organisaties.
Vergeet de factuur niet
Ken je een organisatie die erkend is door het woonzorgdecreet of werk je al met hen samen? Bespreek dan zeker de mogelijkheid om gebruik te maken van deze verhoogde onkostenvergoeding.
Opgelet: voor het VAPH blijft het belangrijk dat je een overeenkomst afsluit met de organisatie en dat je een factuur ontvangt voor de betaalde onkosten. Kan de organisatie geen factuur leveren? Dan kan je deze kosten niet met je budget betalen.
De gewone vrijwilligersvergoeding
Gewone vrijwilligersorganisatie zoals Focus op Emancipatie, SOS Vrijwilligers Plus en Dito vallen niet onder het woonzorgdecreet. Werk je via een van deze organisaties? Dan mag jouw vrijwilliger per jaar maximaal 1473,37 euro ontvangen als forfaitaire onkostenvergoeding.
Onafhankelijk Leven vindt het spijtig dat de verhoogde vrijwilligersvergoeding niet beschikbaar is voor alle vrijwilligers. Wij pleiten dan ook voor een uitbreiding van het statuut zodat ook gewone vrijwilligersorganisaties hiervan gebruik kunnen maken.
Heb je vragen over de (verhoogde) vrijwilligersvergoeding?
Neem contact op met de advieslijn. We helpen je graag verder.