Advieslijn 03 808 22 99

Goed nieuws: budgetten sneller geïndexeerd

Geschreven op vr 25 november, 2022 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Goed nieuws: budgetten sneller geïndexeerd

Onafhankelijk Leven kreeg de voorbije maanden veel signalen van mensen met een handicap die financieel in de problemen komen. Hun persoonsvolgend budget in cash of hun persoonlijke-assistentiebudget wordt pas volgend jaar geïndexeerd, maar vandaag is het leven al veel duurder geworden. Ook de Vlaamse Regering neemt dit signaal ernstig en besliste om de cashbudgetten sneller te indexeren.

Wat betekent dat in praktijk?

Tijdens het jaar gebeuren er in principe geen aanpassingen aan de budgetten, die bestaan uit 24 budgetcategorieën en worden uitgedrukt in zorggebonden punten. De overheid bekijkt normaal op 1 januari de waarde van deze punten. Zijn de kosten gestegen? Dan stemt de overheid de budgetten af op die stijging. 

Maar: dit jaar worden we met een uitzonderlijke stijging van de levensduurte geconfronteerd. Voor veel mensen betekent dat dat ze met hun budget veel minder kunnen doen dan een jaar geleden. Denk maar aan de getuigenis van Thomas. Die moest zijn voltijdse assistentie stopzetten omdat zijn budget nog niet werd geïndexeerd.

De Vlaamse Regering heeft nu beslist om de omslagsleutel vroeger te herrekenen. Dat betekent dat het cashbudget nog dit jaar zal stijgen. Door die indexering wordt 1 punt 928,51 euro waard. 

Bijvoorbeeld: je hebt een PVB in categorie 12. Dat stemt vandaag overeen met een budget van 54,17 punten of 48.735,67 euro. Na de indexering stemt je budget overeen met 50.297,39 euro.

Onafhankelijk Leven: “Positief voorstel! Maatregel graag snel uitvoeren”

Onafhankelijk Leven is enthousiast over het voorstel dat op tafel ligt: “Het huidige voorstel houdt in dat de cashbudgetten nog dit jaar worden aangepast aan de inflatie. Dat is positief! Zo kunnen budgethouders hiermee nog extra ondersteuning organiseren of kunnen ze een stuk van bepaalde extra uitgaven recupereren. Alles is aan een sneltempo duurder geworden, maar deze ingreep maakt wel een verschil voor veel mensen.

Bij persoonlijke-assistentiebudgetten (PAB) wordt niet met punten gewerkt. Het budget verhoogt hier met 3,56%. 

Spilindex of gezondheidsindex?

De overheid baseert zich in januari voor de berekening van de budgetten op de afgevlakte gezondheidsindex. Die index is op zich interessant voor budgethouders. Want de afgevlakte gezondheidsindex houdt rekening met evoluties over een langere periode. De spilindex wordt vooral gebruikt om aan te geven wanneer er doorheen het jaar een loonstijging moet komen. 

“Stel dat de overheid deze zomer de waarde van de punten had herrekend via de afgevlakte gezondheidsindex, dan zou elke budgethouder 6,63% extra budget hebben gekregen. Op dat moment bedroeg de som van de spilindexen nog maar 6%. Dus als budgethouder is het positief dat de overheid de afgevlakte gezondheidsindex volgt. Maar als je een assistent in dienst hebt, moet je vandaag wel de hogere loonkosten betalen. Dat betekent dat je ondertussen al 8% meer loon betaalt dan aan het begin van het jaar. Net daarom trokken we met Onafhankelijk Leven aan de alarmbel", besluit Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven vzw.

Vragen? Contacteer de advieslijn of boek een coach

Zit je met vragen of opmerkingen? Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of stuur een mail.

Mail de advieslijn

Boek je graag een coach van Onafhankelijk Leven om te bekijken hoe je deze verhoging zo optimaal mogelijk kan benutten? Dat kan via onderstaande link! 

Boek een coach

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord