Advieslijn 03 808 22 99

Gevolgen van coronamaatregelen voor zorggebruikers

Geschreven op do 19 maart, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Assistentie

Gevolgen van coronamaatregelen voor zorggebruikers

Het VAPH legde de voorzieningen noodzakelijke maatregelen  op in het kader van de bestrijding van het coronavirus. Die hebben onvermijdelijk een grote impact op de zorggebruikers van collectieve zorg zoals dagondersteuning en woonondersteuning. We krijgen hier veel vragen over op de advieslijn.

Lees ook: Corona - Wat met mijn assistent?
Lees ook: Extra steun voor mensen met een handicap in coronatijden

 

Drastische maar noodzakelijke maatregelen voor zorggebruikers

Van zorggebruikers wordt verwacht dat ze tot en met 3 mei thuis blijven. Indien dat niet mogelijk is, moeten ze tot dan in de voorziening blijven. Het is mogelijk om eenmalig te verhuizen van de voorziening naar huis of omgekeerd. Er is geen bezoek toegelaten. Activiteiten buiten de voorziening gaan niet door (zwemmen, uitstappen ...). Ook is het mogelijk dat het dagbestedingsaanbod wordt aangepast.

De dagcentra zijn gesloten. Het georganiseerd vervoer valt weg. Enkel als beide ouders of een alleenstaande ouder werkt in de zorgsector of een andere cruciale sector is opvang in het dagcentrum mogelijk. In de andere gevallen moeten de ouders zelf instaan voor opvang thuis. Indien dit niet lukt moeten de gebruikers van het dagcentrum voltijds naar het dagcentrum komen. Mogelijks werkt uw dagcentrum hiervoor samen met andere dagcentra.

Opvang binnen familie niet altijd evident

Als het gaat over dagondersteuning of woonondersteuning wordt dit door een aantal zorggebruikers als erg belastend ervaren. Ze zijn hierop niet voorbereid. Bovendien was er een goede reden om te kiezen voor zorg en ondersteuning binnen een voorziening, bijvoorbeeld omdat de mantelzorgers al zwaar belast zijn.

Een aantal zorggebruikers en hun familie komen hierdoor zelf in de problemen. Men rekent op de ouders of andere familieleden of mantelzorgers om de zorgverlening thuis verder te garanderen. Als dat niet kan kunnen zorggebruikers wel nog in de voorziening terecht. Er is géén collectieve sluiting van de voorzieningen. Ze hebben de opdracht verder diensten te verlenen.

Alternatieven bespreekbaar met voorziening

Onafhankelijk Leven roept daarom alle voorzieningen op om dergelijke beslissingen steeds te nemen in onderling overleg met alle betrokkenen. Het moet duidelijk zijn dat de persoon over wie het uiteindelijk gaat verder de nodige zorg en ondersteuning blijft krijgen, zoveel als mogelijk in deze moeilijke situatie.

Het VAPH laat weten dat de vouchers en individuele dienstverleningsovereenkomsten (IDO) met vergunde zorgaanbieders gewoon doorlopen. Die moeten door de corona-maatregelen niet aangepast worden. Het personeel daar moet immers tewerkgesteld blijven tijdens de periode van het coronavirus. De voorziening kan eventueel voorzien in alternatieve begeleiding en ondersteuning thuis of vanop afstand.

Het VAPH werkt aan maatregelen om extra kosten bij houders van een persoonlijke-assistentiebudget of persoonsvolgend budget wegens de corona-situatie te compenseren. Die maatregelen zijn nog niet in uitvoering. Als deze maatregelen wel duidelijk zijn, lees je het op onze website.

Wij verwachten dat voorzieningen zelf duidelijk communiceren dat de afwezigheid ook verrekend wordt op de maandelijkse factuur.

Heb je budget over? Dan kan er een cashovereenkomst worden gesloten voor de opvang thuis. Klik hier voor meer informatie over hulp in huis. 

Je staat er niet alleen voor

Jouw zorgaanbieder doet binnen de huidige strenge maatregelen het maximale om aan uw zorg en ondersteuningsnoden tegemoet te komen. Wij waarderen ten zeerste de inspanningen die alle zorgaanbieders en zorgverstrekkers op dit moment leveren. Zij blijven ook voor jou beschikbaar en aanspreekbaar. Als je twijfels hebt of vragen , neem dan met hen contact op.

Je kan ook samen  jouw coach  mogelijke alternatieven bekijken. We nemen dan contact op met je zorgaanbieder en bespreken wat mogelijk is. En we ondersteunen jou praktisch bij het opmaken of herzien van de overeenkomst voor om het even welke vorm van ondersteuning. Je belt of mailt de Advieslijn  of je maakt een afspraak met een coach. Dat kan nu ook vanop afstand.

Meer tijd voor aanpassing overeenkomsten naar aanleiding van correctiefase 2 

Voor een groot aantal zorggebruikers is een aanpassing van de individuele dienstverleningsovereenkomst voorzien tegen ten laatste 1 april 2020. Die aanpassing is soms nodig omwille van de wijziging van het PVB naar aanleiding van correctiefase 2.

Door de omstandigheden staat het VAPH toe dat de aanpassing van de overeenkomst tegen 1 juli 2020 in orde moet zijn.

Vragen?

  • Heb je een vraag over je ondersteuning? Bel gerust naar onze advieslijn.
  • Wil je advies of steun van andere budgethouders? Dan kan je terecht in onze gesloten facebookgroep De budgethouders.
  • Op de officiele website over Corona vind je de laatste informatie. Voor vragen over het coronavirus kan je bellen naar het gratis nummer 0800 14 689.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord