Advieslijn 03 808 22 99

Geslaagde fuifactie in Leuven naar aanleiding van Independent Living Day

Geschreven op ma 15 mei, 2023 door Kurt Jacobs in de categorie Acties

Geslaagde fuifactie in Leuven naar aanleiding van Independent Living Day

Op 5 mei hebben vrijwilligers van Onafhankelijk Leven in Leuven aandacht gevraagd voor rechten van mensen met een handicap. Ze kregen bezoek van schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie.

European Independent Living Day 

Op vrijdag 5 mei vierden mensen met een handicap “Independent Living Day”. Het belang van onafhankelijk leven stond overal in Europa in de kijker. Een grote groep vrijwilligers van Onafhankelijk Leven organiseerde naar aanleiding daarvan een ludieke fuifactie op het Martelarenplein van Leuven.

“We worden te vaak uitgesloten en genegeerd, op heel wat plaatsen is de drempel voor mensen met een handicap nog te hoog, letterlijk en figuurlijk”, aldus de vrijwilligers van Onafhankelijk Leven. 

Ambassadeurs aan het woord

Jonas en Fien studeren allebei in Leuven: "Iedereen heeft het recht om zich te amuseren en op een sociaal leven."

“Personen met een handicap hebben recht op een sociaal leven. Dat staat in het VN-verdrag dat ons land in 2007 ondertekende. Toch zijn we in België nog niet goed bezig. Iedereen heeft het recht om zich te amuseren op een feestje of gezellig bij te praten op café. Helaas zijn heel wat uitgaansbuurten en cafés onvoldoende toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zo worden we de toegang tot een leuke avond ontnomen. Bovendien is zo’n avondje stappen niet vanzelfsprekend. Wie hulp krijgt van thuisverpleging, kiest de bedtijd niet zelf. En de thuishulp werkt niet tot in de late uurtjes. Daarom hebben we vandaag een eigen feestje gebouwd op het Martelarenplein in Leuven”, zegt Fien, één van de ambassadeurs van Onafhankelijk Leven die zelf in Leuven studeert en er op een inclusief kot verblijft.

Jonas, ook ambassadeur bij Onafhankelijk Leven, studeert eveneens in Leuven en voegt er nog aan toe: “Het gaat niet alleen over toegankelijkheid van cafés of restaurants. Het gaat ook over het écht kunnen deelnemen aan de samenleving. Ik heb bijvoorbeeld geen persoonsvolgend budget en sta al lang op de wachtlijst. Noodgedwongen moet ik verder studeren, want alleen gaan wonen en gaan werken lukt niet zonder ondersteuning of een assistent. En dat kan ik me zonder budget niet veroorloven. Ik kan dus voorlopig niet vooruit met mijn leven. Het is daarom heel belangrijk dat we op straat komen om op te komen voor onze rechten,” zegt Jonas.

Leuvense schepen Lies Corneillie: "We zullen de komende jaren ingrepen doen in Leuven om toegankelijkheid te verbeteren."

Leuvense schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie bracht de actie een bezoekje en voegt eraan toe: “Onze adviesraad toegankelijkheid is samengesteld uit ervaringsdeskundigen en bekeek in het verleden al samen met de Leuvense horeca hoe we de toegankelijkheid in horecazaken kunnen verbeteren. Daarnaast gaan we samen met culturele organisaties na hoe we de toegankelijkheid van concerten en feestjes kunnen verbeteren. Maar we zijn ons ervan bewust dat er nog veel werk aan de winkel is”, vertelt Leuvens schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie. “Ik juich een actie zoals deze dan ook volop toe. Veel Leuvense horeca-uitbaters en eventorganisatoren zijn trouwens zelf vragende partij om hun zaak en evenement toegankelijker te maken, maar botsen zelf op drempels. Samen met onze adviesraad toegankelijkheid zullen we hen de komende jaren ondersteunen om de nodige ingrepen te doen. Want iedereen heeft recht op ontspanning en feest!”

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord