Advieslijn 03 808 22 99

Geraakt het PVB op snelheid?

Geschreven op za 21 januari, 2017 door Cor Van Damme in de categorie Nieuws

Geraakt het PVB op snelheid?

Het PVB komt met horten en stoten op gang. Het VAPH doet haar best maar loopt hier en daar toch vertraging op. Als jij nog niet de juiste stortingen hebt gekregen ben je dus niet alleen. Wij zetten nog even de grote lijnen van de overgang van PAB naar PVB op een rij. Als er bij jou iets verkeerd loopt horen we het graag. 

We beantwoorden graag deze twee vragen.

1. Ga ik nog geld gestort krijgen begin 2017?
Want het VAPH wil het werkkapitaal terug (5/12de van het PAB-jaarbudget) en geef jou in de plaats een terugvorderbaar voorschot. Dit bedraagt 1/4de van het bedrag in je brief dat je cash inzet voor je assistentie of ondersteuning.
Bij sommige budgethouders is dit voorlopig nog niet exact 1/4de van het jaarbudget, maar het VAPH zal eind januari  2017 opnieuw een brief sturen met een correctie en dan zal het wel exact 1/4de bedragen en ook afgerond worden op het 100-tal.
In de brief die je hebt ontvangen kan je lezen wat je werkkapitaal bedraagt, wat je terugvorderbaar voorschot wordt vanaf 2017 en hoeveel er ingehouden zal worden van je werkkapitaal.
Of je nog geld gestort zal krijgen hangt af van het gebruik van je budget in 2016. Er zijn twee mogelijkheden:

A. Je had eind 2016 bedragen in wacht staan
Je hebt van het VAPH bericht gekregen dat je ingediende kostenstaat van 2016 niet of niet volledig is bijgestort omdat ze jou in 2016 je volledige jaarbudget gestort hebben. Deze bedragen van deze kostenstaat zijn ‘in wacht’ gezet door het VAPH.

  • Deze bedragen in wacht worden gestort in januari. Hier zit wel wat vertraging op.
  • De laatste kostenstaat van 2016 die binnen moet voor 1/3/2017 zal ook nog uitbetaald worden. Op voorwaarde dat het totaal van de bedragen in wacht je werkkapitaal niet overschrijdt.

De inhouding waarover sprake in je brief gebeurt pas na het indienen van je eerste PVB-kostenstaat met kosten van bvb januari, februari, maart 2017.

B. Je had geen bedragen in wacht staan
Als je geen bedragen in wacht hebt staan, wil dit zeggen dat je nadat je alles hebt betaald van 2016 nog geld op de rekening hebt staan. Dit geld blijft gewoon op je rekening staan en mag je verder gebruiken om de kosten van 2017 te betalen.
Kostenstaten die je nog indient (de laatste voor 1 maart 2017) met kosten van 2016 zal je nog betaald krijgen van het VAPH; zolang je het jaarbudget niet overschrijdt.

2. En wat kan ik dan doen met dat terugvorderbaar voorschot?
Je moet het terugvorderbaar voorschot  zien als een vorm van ‘renteloze lening’ van het VAPH aan jou.
Dit terugvorderbaar voorschot maakt  daarom ook geen deel uit van je PVB. Je mag dit terugvorderbaar voorschot  niet zien als extra PVB om te besteden aan ondersteuning. Maar als een buffer van het VAPH dat er voor zorgt dat je altijd geld op je PVB-rekening hebt staan om de facturen te betalen.
Deze garantie heb je enkel als je tijdig een kostenstaat indient. Voorlopig vraagt het VAPH rekening te houden met een uitbetalingstermijn van 30 dagen zoals bij het werkkapitaal. Na enkele maanden in 2017 zal er een evaluatie kunnen gemaakt worden wat de effectieve gemiddelde tijd is.
Je zal het terugvorderbaar voorschot moeten terugstorten aan het VAPH op het moment dat je stopt met PVB of overschakelt van cash naar voucher.

Er komen ook nog andere vragen binnen zoals:
- op welke manier kan ik het rijksregisternummer van mijn assistent in loonverband of het ondernemingsnummer van de organisatie of dienst waarmee ik werk bezorgen aan het VAPH?
- wat zijn vergunde zorgaanbieders?
- wat is het verschil tussen cash en voucher?
- hoeveel bedraagt mijn vrij besteedbaar bedrag?
- is er ook iets dat niet verandert volgend jaar?
- ... 

Een antwoord op al deze vragen kan je lezen in onze infofiche ‘overgang van PAB naar PVB’.
Heb je vragen over deze infofiche? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze advieslijn op 09/395 55 10 of stel je vraag via mail naar advies@onafhankelijkleven.be . Ook één van onze coachen helpen je graag bij een vlotte overgang van het PAB naar PVB.

Heb jij ons budgetplan al geprobeerd? Klik op onderstaande link om in enkele minuten te achterhalen wat jij met jouw budget kan doen. 

Downloads

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord