Advieslijn 03 808 22 99

Gelukt! 8 rolstoelgebruikers namen met meer dan 100 assistenten deel aan de Urban Trail in Gent

Geschreven op wo 25 oktober, 2023 door Kurt Jacobs in de categorie Acties

Gelukt! 8 rolstoelgebruikers namen met meer dan 100 assistenten deel aan de Urban Trail in Gent

De Urban Trail in Gent, een organisatie van Golazo, is één van de meest ontoegankelijke loopwedstrijden in het land. Maar met de hulp van meer dan 100 assistenten - allemaal werknemers uit grote en kleine bedrijven - hebben 8 rolstoelgebruikers de uitdaging tot een goed einde gebracht.

Glenn, Ben, Jonas, Niels, Kristel, Gunther, Brent en Frank. Zo heten de rolstoelgebruikers die hebben deelgenomen aan de Urban Trail in Gent. Sommigen namen al verschillende keren deel, voor anderen was het de eerste keer. Onafhankelijk Leven vzw schreef de rolstoelgebruikers in, met de jaarlijkse actie wil de organisatie aandacht vragen voor assistentie bij mensen met een fysieke of verstandelijke handicap. 

“Met de juiste ondersteuning lukt alles”

“De rolstoelgebruikers kregen vandaag hulp van meer dan 100 assistenten, dat zijn werknemers uit grote en kleine bedrijven die voor 1 dag assistent wilden zijn. Voor vele werknemers was het een eerste confrontatie met personen met een handicap, ze stelden met eigen ogen vast dat het moeilijk is om je met een rolstoel door een stad te verplaatsen. Alle teams brachten het er goed van af en waren unaniem overtuigd dat je met de juiste ondersteuning alles aan kan. Er waren dit jaar veel nieuwe bedrijven en dat vinden we zeer goed. Zo leren nog meer mensen omgaan met personen met een handicap,”, zegt Kurt Jacobs van Onafhankelijk Leven.

“Goeie manier om te leren omgaan met mensen met een handicap”

Rolstoelgebruiker Krisje was er voor de tweede keer bij: “Het was een unieke kans om gebouwen te bezoeken die ik als rolstoelgebruiker nog nooit heb kunnen bezoeken. Voor mijn team (Deloitte) was het ook een goeie manier om te leren omgaan met mensen met een handicap en de manier waarop ze ons veilig ergens kunnen op- en afdragen. Voor mij was het een superervaring om alles vanop de eerste rij te kunnen meemaken”.

Jonas voegt toe: “Ik had het bedrijf (EFESO) dat me zou begeleiden op voorhand al ontmoet en dat hielp me wel. Tijdens de Urban Trail maakten we best veel vaart: trapjes op, trapjes af, over kasseien, bergop en bergaf, ik had altijd wel iets te doen. In het mooie operagebouw hielden we even halt voor een foto op het grote podium, in de lounge van het gebouw werden we getrakteerd op een operazangeres. We werden aangemoedigd door mensen die letterlijk hun petje afdeden en we finishten als eerste team na 7 mooie kilometers. Het was fantastisch!” 

“Ik kreeg dit jaar een heel vrouwenteam (Anacura) voor en achter mijn wielen, ik zag de angst in hun ogen toen ze mijn gewicht vernamen: 75 kilogram moest door het hele parcours geloodst worden. Gelukkig kwamen 2 mannen het team vervoegen. De vrouwen maakten massa’s foto’s onderweg, je houdt het niet voor mogelijk. Maar we hebben vooral veel gelachen en bewezen dat alles mogelijk is, als je maar de juiste assistentie krijgt. Volgend jaar ben ik terug uitgenodigd, van mij mag het gerust terug met de lachende dames van Anacura zijn", zegt rolstoelgebruiker Frank.

"Eye-opener en geweldige teamdag”

De bedrijven die deelnamen, beleefden een geweldige teamdag en gaven mensen met een handicap een onvergetelijke ervaring. Als volleerde rolstoelbegeleiders beleefden ze de wereld een paar uur lang door de ogen van een mens met een handicap. Na de Urban Trail zal geen enkele trap of hindernis er nog hetzelfde uitzien. 

“Naast de beleving van de stad met de vele mooie gebouwen, is het een unieke teambuilding. Je leert de collega’s op een andere manier kennen, je leert de rollende loper heel goed kennen en je weet na zo’n dag wat je aan elkaar hebt. En dat was heel veel. Dit is elk jaar de meest deugddoende teambuilding van het jaar”, zeggen de medewerkers van Caminogroup.

“Het was voor ons echt een eye-opener hoe sommige mensen leven en hoe mensen zoals Kenny, de begeleider van rolstoelgebruiker Glenn, veel kunnen betekenen in de maatschappij. Het is wel echt nodig dat je met verschillende personen ondersteuning biedt aan de rollende loper tijdens de wedstrijd, maar we hebben dat als team heel goed gedaan”, voegen de medewerkers van Sofico eraan toe.

“We hebben heel veel leuke mensen leren kennen, onze rollende loper Ben had er heel veel zin in en had duidelijk veel ervaring. Wellicht was hij de sportiefste van de hele bende. Je hebt best wat kracht nodig om de rolstoel op te heffen, maar dat is al bij al zeer goed gelukt. Het was een zeer leuke ervaring”, aldus de medewerkers van Upgrade Estate.

Deze bedrijven namen deel aan de Urban Trail in Gent (22 oktober 2023): Durabrik / Caminogroup, SAP, Deloitte, Anacura, Helpper, Sofico, EFESO, de Cronos Groep en Upgrade Estate.

Volgend jaar terug? “Graag!”

"Als het van ons afhangt, zijn we er volgend jaar met Onafhankelijk Leven graag terug bij. Liefst met minstens evenveel bedrijven (lacht). We kregen dit jaar bijvoorbeeld al de vraag van verschillende blinde personen om ook deel te mogen nemen aan de Urban Trail. Daar waren we nog niet op voorbereid, maar daar willen we volgend jaar wel werk van maken," besluit Kurt Jacobs van Onafhankelijk leven vzw.

Deelnemen met je bedrijf of als rolstoelgebruiker? Neem gerust contact op met kurt.jacobs@onafhankelijkleven.be.

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord