Advieslijn 03 808 22 99

Geleidelijke en voorzichtige opstart voor meerderjarigen met een handicap

Geschreven op do 14 mei, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Corona

Geleidelijke en voorzichtige opstart voor meerderjarigen met een handicap

Vanaf 18 mei wordt ondersteuning voor meerderjarigen geleidelijk en voorzichtig opnieuw opgestart. Je mag terug langsgaan voor begeleiding of thuisbezoek krijgen door een dienst of voorziening. Ook dagbesteding in groep overdag kan terug.

Ben je minderjarig en doe je beroep op een multifunctioneel centrum (MFC)? We hebben hier de meest recente info voor jou gebundeld.

Algemene principes voor deze geleidelijke en voorzichtige heropstart

  • Elke dienst of voorziening bepaalt zelf wanneer, hoe vaak en voor hoeveel cliënten een feitelijke (gedeeltelijke) start van de werking en dienstverlening mogelijk is.
  • Richtlijnen voor social distancing (minstens 1,5 meter afstand houden) en hygiëne blijven belangrijk.
  • Overleg steeds met de dienst of voorziening hoe zij terug zullen opstarten.

Ambulante en mobiele begeleiding

Diensten die begeleiding beiden bij hen op kantoor (ambulant) of bij jou thuis (mobiel) mogen geleidelijk en voorzichtig terug opstarten.

Belangrijk om weten:

  • Individuele ondersteuning op afstand (bijvoorbeeld via telefoon of videobellen) blijft aanbevolen als evenwaardig alternatief voor een fysieke ondersteuning.
  • Als direct contact (face-to-face) toch aangewezen is, dan gebeurt dat bij voorkeur bij de dienst zelf en niet bij jou thuis. Zo kunnen richtlijnen voor social distancing en hygiëne gemakkelijker gerespecteerd worden.
  • Huisbezoeken zijn mogelijk als de richtlijnen voor social distancing en hygiëne nageleefd worden. Als dat niet mogelijk is, dan moet de dienst samen met jou op zoek gaan naar veilige alternatieven (bijvoorbeeld raam‐ en deurcontacten, gesprekken in de tuin) én moet er beschermend materiaal gebruikt worden.

Ook onze coaching valt hieronder. Lees hier alle info over de opstart van onze coaching

Collectieve dagondersteuning

Collectieve dagondersteuning is ondersteuning die overdag door een vergunde zorgaanbieder wordt aangeboden aan een groep van cliënten. Het gaat hier om dagcentra, schoolaanvullende of -vervangende dagopvang, begeleid werken, groenezorg intitiatieven of dagopvang in ouderinitiatieven.

Belangrijk om te weten hierover:

  • Maak je enkel gebruik van collectieve dagondersteuning? Dan mag je niet in contact komen met personen die reeds residentieel verblijven in een voorziening. Beide groepen kunnen  dagondersteuning krijgen, maar niet samen.
  • Maak maximaal gebruik van eigen vervoer van en naar de voorziening. Deze maatregel is er om onnodig contact met derden te vermijden. Als je geen eigen vervoer hebt, kan de voorziening beslissen om collectief vervoer in te schakelen. Ook hier moeten de richtlijnen van social distancing en hygiene nageleefd worden.
  • Verblijf je residentieel in een voorziening? Dan kan je ondersteuning bij een groenezorginitiatief of begeleid werken niet heropgestart worden. In dat geval zou een contactbubbel doorbroken worden en dat moet in deze fase vermeden worden. 
  • Vanaf 25 mei 2020 is het mogelijk om opnieuw gebruik te maken van ondersteuning bij een groenezorginitiatief en van begeleid werken. De voorziening maakt hiervoor duidelijke afspraken met de werkplek.

En wat met de financiële compensatie van de 8,5%?

Zolang de COVID19-periode loopt kan je gebruik maken van de financiële compensatie van 8,5%.

  • Deze COVID19-periode is gestart op 14 maart 2020.
  • Een einddatum is er nog niet. Deze wordt bepaald door Minister Wouter Beke. Zolang deze einddatum niet bekend is, kan je overeenkomsten afsluiten voor extra hulp in huis.

De volledige mededeling van het VAPH kan je hier lezen (.pdf).

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord