Advieslijn 03 808 22 99

Geen VIA 4-middelen bij takenovereenkomst PAB vanaf 2022

Geschreven op ma 31 mei, 2021 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Geen VIA 4-middelen bij takenovereenkomst PAB vanaf 2022

Ben je budgethouder van een PAB (budget voor minderjarigen)? En heb je een familielid in dienst? Dan werkt die misschien wel via een takenovereenkomst. Vanaf 1 januari 2022 geven takenovereenkomsten helaas geen recht meer op de VIA 4-middelen.

De VIA 4 –middelen?

PAB-budgethouders bouwen VIA 4-middelen op als er kosten gemaakt zijn via een sociaal secretariaat. Toch betaalt het VAPH deze VIA 4-middelen pas uit bij overschrijding van het PAB-jaarbudget.

De VIA 4-middelen bedragen maximum 7% van de kosten voor tewerkstelling via een sociaal secretariaat. (dus niet van je totale jaarbudget). 

Voorbeelden van deze kosten zijn:

  • het loon van je assistent
  • de facturen van het sociaal secretariaat
  • de maaltijdcheques
  • het vakantiegeld
  • de eindejaarspremie van je assistent
  • ...

Blijf je binnen je PAB-jaarbudget? Dan worden deze middelen dus niet gestort. Bij een PVB (voor meerderjarigen) zijn er geen VIA 4-middelen.

Wijziging vanaf 1 januari 2022

In 2021 bouw je zowel voor arbeidsovereenkomsten als voor takenovereenkomsten via een sociaal secretariaat nog VIA 4-middelen op. Vanaf 1 januari 2022 zal dat voor takenovereenkomsten niet meer het geval zijn. Dit is dan alleen nog maar voor arbeidsovereenkomsten.

Heb je nu een takenovereenkomst via een sociaal secretariaat? Dan kan je dit laten omzetten naar een arbeidsovereenkomst als er sprake is van een gezagsrelatie. Dit moet in de feiten beoordeeld worden, hiervoor kan je contact opnemen met jouw sociaal secretariaat om jou hierbij te helpen.

Werkt je assistent via een takenovereenkomst en kreeg jij de voorbije jaren een storting van deze VIA 4-middelen? Hou er dan rekening mee dat deze middelen vanaf 2022 wegvallen. Een coach van Onafhankelijk Leven kan je helpen om je budgettering aan te passen zodat je toekomt met je (lagere) jaarbudget. 

Voor veel budgethouders betekent dit dat er in de toekomst minder mogelijkheden zijn. Vanuit Onafhankelijk Leven vinden we het een slechte zaak dat budgethouders die met cash werken opnieuw worden geviseerd. We roepen de overheid dringend op om de rechten van mensen met een handicap die met een cashbudget werken te vrijwaren. Uiteindelijk is een cashbudget maar liefst 30% goedkoper dan wie met voucher werkt.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord