Advieslijn 03 808 22 99

Geen onafhankelijk leven voor ouderen?

Geschreven op do 8 juni, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Geen onafhankelijk leven voor ouderen?

Minister Jo Van Deurzen legde vorige maand aan de Vlaamse regering zijn visie voor op de vernieuwing in de Gezinszorgdiensten.  Deze diensten bieden persoonsverzorging, huishoudelijke hulp, algemene begeleiding en ondersteuning, poetshulp enz. aan. Veel personen met een handicap en ouderen doen hierop een beroep. Zo kunnen zij langer thuis blijven wonen. Opvallend is dat de minister hier ook ( en volgens ons terecht) de ambitie heeft om de persoonsvolgende financiering in te voeren. Maar niet zoals wij willen!

Gezinszorgdiensten willen niet écht de regie aan de clienten geven…
De minister wil dat de mensen die beroep doen op gezinszorg zelf meer de eigen regie in handen kunnen nemen. Het huidige financieringssysteem is een mengeling van gebruikersbijdragen en subsidies. Dat wordt op termijn vervangen door een persoonsvolgend financieringssysteem. Dat zou kansen moeten geven aan ouderen en personen met een handicap om zelf op zoek te gaan naar alternatieven voor de zorg en ondersteuning die ze thuis nodig hebben als ze dat zelf ook zo willen.

Maar deze 2 principes worden in de visienota niet consequent doorgetrokken. De minister wil via een persoonsvolgend budget mensen de mogelijkheid bieden om zelf keuzes te maken en dus de regie maximaal zelf in handen te houden. Maar met dit budget kan men enkel beroep doen op de erkende diensten gezinszorg! Het budget zal ook enkel in de vorm van een “zorgticket” worden uitgekeerd.

Wat ligt er op de plank voor ouderen en personen met een handicap?
Mensen die langdurig aangewezen zijn op gezinshulp zullen een inschaling moeten doorlopen, waaruit al dan niet blijkt of ze recht hebben op een “tegemoetkoming”. De inschaling moet aangeven welke zorg en ondersteuning nodig is en in welke mate.
Deze “tegemoetkoming” zal worden uitgekeerd via het agentschap Vlaamse Sociale Bescherming. (Dit agentschap keert het basisondersteuningsbudget uit en ook de maandelijkse zorgpremie.)
De tegemoetkoming wordt omgezet in een “zorgticket” (dit is een voucher- of zorgchecquesysteem). Met dit “ticket” kunnen ouderen en personen met een handicap enkel diensten inkopen bij de erkende diensten gezinszorg.

Mensen zullen wel kunnen kiezen bij welke dienst ze zorg en ondersteuning inkopen. Dat is nu nog erg afhankelijk van de mutualiteit waarbij je bent aangesloten. Andere alternatieven zijn er dan niet bv. zelfpersoonlijke assisententen aanwerven voor huishoudelijke hulp. Men kan ook niet terecht met dit ticket bij andere zorgaanbieders dan deze die erkend zijn.

Waarom zou je als oudere of persoon met een handicap kiezen om zelf een assistent aan te werven in plaats van beroep te doen op een erkende dienst gezinszorg?
Dat is vaak een persoonlijk kwestie. Diensten stemmen zich zo goed als mogelijk af op vragen van hun clienten. Maar ze blijven daarbij erg gebonden aan allerlei regels. Bijvoorbeeld over wanneer ze bij jou thuis kunnen langskomen, hoe lang enz. Je hebt als client ook erg weinig inspraak over wie je thuis komt helpen. Het is belangrijk dat het klikt, dat je goed kunt samenwerken en dat de hulp geen taken van jou overneemt die je zelf nog wil en kan opnemen. Als je zelf een persoonlijk assistent kunt aanwerven, beslis je ook zelf over welke taken die bij jou thuis opneemt.  Je kan dan ook een assistent selecteren die over voor jou belangrijke kwaliteiten beschikt. En misschien kan je met de tegemoetkoming die aan jou toegewezen wordt meer uren zorg en ondersteuning organiseren dan via een erkende dienst. Die uren zijn doorgaans duurder.

Onafhankelijk Leven vzw  wil de tegemoetkoming ook in cash zodat mensen ook zelf persoonlijk assistenten kunnen aanwerven!
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier nog over een visienota. We weten nog niet vanaf wanneer de vernieuwingen in deze sector starten. Maar vooraleer sprake is van uitvoeren moet eerst het plan goed genoeg zijn. En dat is het nu nog niet!

De Vlaamse regering nam acte van de visienota. Minister Jo Van Deurzen zal dit verder uitwerken en advies vragen. Onafhankelijk Leven vzw zal dan ook de kans nemen om onze visie te formuleren.

De vernieuwing binnen deze sector gaat niet ver genoeg. Mensen moeten kunnen kiezen tussen een zorgticket en een cashbudget. Pas dan is er echt sprake van eigen regie: als je  zelf kan beslissen waar je woont, werkt, leert, leeft en sterft. Wanneer je zelf vrij en doordacht kunt beslissen hoe, waarvoor, door wie, waar, en wanneer je ondersteund wordt. Enkel met cash kunnen mensen zelf persoonlijk assistenten aanwerven en betalen.

Het is ook nog onduidelijk of mensen met een handicap dan 2 keer een budget kunnen krijgen: een budget via het VAPH (PVB) en een budget via de Vlaamse Sociale Bescherming (Zorgticket). Daarvoor is een aparte regeling nodig.

Klik hier als je de volledige nota wil lezen.
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord