Advieslijn 03 808 22 99

Geen besparing op beheerskosten

Geschreven op wo 18 december, 2019 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Geen besparing op beheerskosten

De nieuwe regering kondigt van in het begin forse besparingen aan. Eén van de beslissingen van minister Beke was om ook te besparen op de cashbudgetten bij de meerderjarigen. Hij was van plan om de beheerskosten met zo’n 2 % te verlagen. Dat moest 2 miljoen euro opbrengen.

In het cashbudget wordt in theorie een opsplitsing tussen beheerskosten en zorg gebonden kosten gemaakt. In praktijk kan je de beheerskosten voor zorg inzetten. De ervaring leert dat de meeste mensen dit ook doen. Besparen op beheerskosten zou dus letterlijk betekenen dat je ook minder zorg krijgt. Om een idee te geven, die 2 percent vertegenwoordigt in sommige gevallen tot 100 dienstencheques per jaar!

Onafhankelijk Leven heeft zich fel tegen deze besparingen verzet. Deze besparingsmaatregel spoort niet met het regeerakkoord. Daar staat dat men niet op zorg wil besparen.

De regering heeft nu onder grote druk beslist om die besparing niet uit te voeren. Volgend jaar blijven de budgetten dus wat ze zijn. Voor 2021 moeten we wel nog een oplossing vinden. Een andere vorm van besparing dus. Dat geld wil de minister dan gebruiken om mensen op de wachtlijst een budget te geven.

Onafhankelijk Leven heeft er mee voor gezorgd dat de besparing op de beheerskost niét doorgaat. Maar vanaf 2021 komt er wél nog een besparing voor mensen die met een PVB cashbudget werken.

De minister wil daar met ons nog over overleggen. Dat is positief, maar besparingen willen wij liefst vermijden.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord