Advieslijn 03 808 22 99

Geen besparing op beheerskosten

Geschreven op ma 25 november, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Geen besparing op beheerskosten

We vernemen dat minister van Welzijn Wouter Beke 2 miljoen wil besparen bij mensen die hun persoonsvolgend budget (PVB) cash inzetten bij niet-vergunde zorgaanbieders. Mensen die hun budget bijvoorbeeld gebruiken voor een assistent, dienstencheques of vrijwilliger vallen heronder. Dit is voor ons onaanvaardbaar. Besparen op beheerskosten is besparen op het zorgbudget én een aanval op mensen die met een lage organisatiekost en een optimale besteding van het budget zelf hun ondersteuning organiseren. 

De minister verwijst naar het regeerakkoord waarin staat dat er efficientiewinsten moeten geboekt worden op organisatiegebonden financiering en structuren.

In het PVF-systeem krijgen vergunde zorgaanbieders (dat zijn de voorzieningen, bijvoorbeeld een dagcentrum) 21,18% bovenop het zorgbudget als organisatiegebonden kost. Zij zetten dit om in werkingsmiddelen en werven er bijvoorbeeld een directeur mee aan of administratieve medewerkers. Ook daarop wil de minister 40 miljoen besparen. Maar als je je cashbudget besteedt bij niet vergunde zorgaanbieders (zoals bijvoorbeeld een interimbureau) gaat het anders.

Beheerskost is zorgbudget

Als je werkt met niet vergunde zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld persoonlijk assistenten, dienstencheques, vrijwilligers,… krijg je 11,94% voor beheerskosten. Dat bedrag wordt gewoon toegevoegd aan je zorgbudget. Budgethouders dienen geen facturen in als beheerskost. Het beschikbare budget wordt volledig besteed aan de kosten die verbonden zijn met  overeenkomsten voor  zorg en ondersteuning.

Beheerskosten en je PAB in 2016

Bovendien was de afspraak bij de overgang van PAB naar PVB op 1 januari 2017 dat jouw PAB gewoon werd omgezet in je PVB. Dus in feite waren die beheerskosten inbegrepen in jouw budget. In 2016 is gekozen om het PAB theoretisch op te splitsen in een deel “zorgbudget” en een deel “beheerskost”. Die 2 samen vormen dan je PVB.

Onaanvaardbaar

Daarom verzet Onafhankelijk Leven zich tegen deze besparingsmaatregel. Besparen op beheerskosten is besparen op het zorgbudget en een aanval op mensen die met een lage organisatiekost  en een optimale besteding van het budget zelf hun zorg en ondersteuning organiseren. In het regeerakkoord stelt men uitdrukkelijk dat men niet op zorg zal besparen. Dit gaat hier tegenin en is voor ons onaanvaardbaar.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord