Advieslijn 03 808 22 99

Geen 220, maar 97 PAB-budgetten onder de kerstboom

Geschreven op wo 22 december, 2021 door Kurt Jacobs in de categorie Opinie

Geen 220, maar 97 PAB-budgetten onder de kerstboom

Vorige week beloofde Minister Beke in weekblad Dag Allemaal nog aan 440 gezinnen een PAB-budget, de helft nog voor het jaareinde. Vandaag blijkt het dus over 97 gezinnen te gaan.

Het Agentschap Opgroeien bevestigde aan Onafhankelijk Leven dat er deze maand 97 nieuwe persoonlijke-assistentiebudgetten (PAB’s) ter beschikking gesteld zullen worden. 97 ouders van een kind met een handicap kunnen opgelucht ademhalen en krijgen eindelijk de middelen om de broodnodige zorg en ondersteuning voor hun kind te organiseren.

Het gaat om 45 gezinnen waarvan de zogenaamde priorvraag afgelopen maart goedgekeurd werd door de Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie (IRPC). De IRPC erkende dat hun vraag naar een PAB erg dringend was, maar op dat moment maakte de overheid onvoldoende geld beschikbaar voor hen. Daarnaast krijgen nog 52 andere gezinnen die al erg lang wachten op een PAB deze maand nog een budget. Hun wachttijd startte tussen 1 juli 2015 en 31 december 2015.

Deze 97 gezinnen krijgen normaal gezien deze maand nog een brief van Agentschap Opgroeien met het goede nieuws. Deze gezinnen kunnen met hun PAB van start vanaf 1 januari 2022.

"Graag perspectief voor alle gezinnen"

Vorige week beloofde Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, in weekblad Dag Allemaal nog aan 440 gezinnen een PAB. De helft van hen zou volgens de minister nog voor het jaareinde op de hoogte gebracht worden. Vandaag blijkt het dus over 97 gezinnen te gaan en niet over 220. Een groot verschil. In totaal staan er vandaag zo’n 1500 gezinnen op de PAB-wachtlijst. 

“Onafhankelijk Leven en De Gezinsbond zijn blij dat er 97 gezinnen geholpen worden, maar betreuren ten zeerste dat er nog steeds honderden anderen moeten blijven wachten op ondersteuning. De organisaties willen duidelijk perspectief voor deze gezinnen. Er moet ook transparantie en duidelijkheid komen over de verschillende cijfers die de minister steeds weer communiceert.”

Budget ontvangen? Onafhankelijk Leven helpt je op weg

Vanaf het moment dat je PAB-budgethouder bent, kan je ondersteuning op maat van je zoon of dochter opstarten. Je krijgt 4 maanden de tijd om een eerste overeenkomst af te sluiten en zo te starten met jouw budget.

Onafhankelijk Leven heeft een gratis opstartpakket* om jou op weg te helpen. Op 2 februari vindt ook een webinar plaats: "Vlot starten met een persoonlijk assistentiebudget (PAB)".

Meer informatie over het opstartpakket en het webinar

* Wie komt in aanmerking voor een gratis opstartpakket ? Iedereen die vanaf 1/5/2021 voor het eerst een budget terbeschikking krijgt van het VAPH. Wie komt hier niet voor in aanmerking? Iedereen die  ooit al een PAB heeft gehad of een verhoging krijgt van het huidige PAB.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord