Advieslijn 03 808 22 99

Geef álle mensen met handicap perspectief op vaccinatie. 3 voorstellen om deze groep weer ademruimte te geven

Geschreven op ma 8 maart, 2021 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Geef álle mensen met handicap perspectief op vaccinatie. 3 voorstellen om deze groep weer ademruimte te geven

De vaccinatiecampagne is al een tijd gestart maar veel mensen met een handicap hebben nog lang geen zicht op vaccinatie. Ook zij verdienen perspectief. We ijveren ervoor dat mensen met een handicap opgenomen worden bij de prioritaire groepen in de vaccinatiestrategie.

Nood aan ademruimte

Al maanden krijgen we aan onze advieslijn regelmatig alarmerende signalen. Het is duidelijk dat mensen met een handicap én hun nauwe omgeving het extra zwaar hebben in deze coronaperiode. Zij leven samen al bijna een jaar in een nog striktere isolatie dan de rest van de samenleving.

Zo vertelt Rein (40) hoe ze al bijna een jaar in quarantaine leeft, apart van haar dochters Camilla (18) en Antonia (14) en hoe haar man haar enige assistent kan zijn in deze periode. Met een longcapaciteit van 30% is het risico op besmetting immers te groot.

En Rein is geen alleenstaand geval. In Vlaanderen wonen zo'n 15.000 mensen met een handicap in de thuisomgeving. Die gezinnen die normaal hun plan trekken met een PAB, PVB en/of de steun van vrienden en vrijwilligers zijn nu al meer dan een jaar op zichzelf aangewezen. De emotionele tol van dit alles is voor veel mensen met een handicap extra zwaar. Daarom vragen we vanuit Onafhankelijk Leven om:

  • Prioritair álle mensen met een handicap die thuis wonen te vaccineren.
  • Per persoon met een handicap prioritair ook 2 mantelzorgers of vrijwilligers (mensen die instaan voor zorgtaken) te vaccineren.
  • Bij uitbreiding ook het personeel van instellingen die dagbesteding aanbieden te vaccineren;

Zo kunnen de mensen met een handicap die thuis wonen weer enigszins ademen. En kan het netwerk rond hen stilletjes aan weer in z’n plooi vallen.

Persoonlijke assistenten gevaccineerd samen met zorgpersoneel

Onafhankelijk Leven ijvert al maanden om mensen met een handicap en hun zorgverleners prioritair te vaccineren. Er is alvast een stap gezet in de goede richting. Persoonlijke assistenten die een overeenkomst hebben gesloten via een sociaal secretariaat ontvangen binnenkort een uitnodiging om zich te laten vaccineren.

Sta jij al op de lijst?

Zorgverleners worden persoonlijk uitgenodigd door het vaccinatiecentrum in de buurt. Je ontvangt de uitnodiging per brief en in de eBox.

Op de website laatjevaccineren.be kan je online controleren of jij op de lijst staat met zorgverleners die een vaccin zullen ontvangen. Aanmelden kan met een eID of via ITSME.
Werk jij als persoonlijk assistent via een sociaal secretariaat, maar sta je niet op de vaccinatielijst? Contacteer dan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap via 02 249 36 66 of via vaccinatie@vaph.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord