Advieslijn 03 808 22 99

Film op groot scherm : ‘schop onder de kont van alle mensen met een beperking’

Geschreven op zo 3 juni, 2018 door Cor Van Damme in de categorie Acties

Film op groot scherm : ‘schop onder de kont van alle mensen met een beperking’

De gloednieuwe film Defiant Lives wordt door Onafhankelijk Leven op groot scherm getoond. Gratis en iedereen is welkom! Historica/schrijfster/ervaringsdeskundige Anaïs Van Ertvelde doet de inleiding.

8 Jaar hebben ze eraan gewerkt. Een documentaire over de strijd van een aantal pioniers met een beperking. Voorvechters van een wereld met meer rechten voor alle mensen met een beperking. Eind vorig jaar ging de film in wereldpremière. Op 1 juli is Vlaanderen aan de beurt. Het is een indrukwekkende film geworden, een première in stijl is dus gepast. 

De trailer van de documentaire Defiant Lives kan je hier bekijken. 

Doorheen de geschiedenis werden mensen met een handicap bijna altijd en overal weggestopt. Bij de eigen familie en later in een vreemd soort groepshuis. Niet zo verschillend van een gevangenis eigenlijk. Dat is beginnen veranderen toen deze mensen op straat zijn beginnen komen. Toen er protest kwam, rechtszaken werden aangespannen, de druk op politici werd opgevoerd. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een betere wereld. In Vlaanderen bijvoorbeeld zijn er vandaag 24 000 mensen met een beperking die hun eigen assistentie kunnen bepalen en betalen.

‘Ik ben de goede bedoelingen van alle niet-gehandicapten kotsbeu als ze in mijn plaats bepalen op welke manier ik mijn toekomst wel of niet vorm kan geven. Bol het gewoon af!’ Adolf Ratzka.

Deze film is een ode aan de strijdlust van deze pioniers. Het is een teken van erkenning van onze generatie aan de vorige. Het is ook een schop onder de kont van alle personen met een beperking van vandaag. Het is aan ons om de druk hoog te houden. Er zijn nog meer dan genoeg drempels in deze wereld die mensen met een beperking kleinhouden.

Op zondag 1 juli om 19u30 kan iedereen deze film gratis en op groot scherm komen bekijken. Het is een Engelstalige documentaire zonder ondertitels. Deze worden niet voorzien door de producenten. De vertoning gaat door in DOKGent, een toffe eventhal waar je een biertje en iets om te eten kan kopen. Vanaf 12u 's middags gaan de deuren open, je kan er dus meteen een dagje van maken. We willen DOKGent heel uitdrukkelijk danken voor deze heel toffe samenwerking! Top mensen zijn het. 

Schrijf je hier in, zo ben je zeker van je plek. De filmvoorstelling is gratis.

Adres: Splitsing Koopvaardijlaan – Afrikalaan / 9000 Gent

P arkeren kan je hier doen.
Het treinstation Gent Dampoort is op wandelafstand. Klik hier voor het kaartje.  

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord