Advieslijn 03 808 22 99

#fennadvies Ben je op zoek naar een nieuwe woning?

Geschreven op do 7 juli, 2016 door Fenna ¨Plaetevoet in de categorie Advieslijn

#fennadvies Ben je op zoek naar een nieuwe woning?

Zoek jij wat tips over wonen? Fenna, één van onze medewerkers advieslijn, geeft je snel nog wat advies mee over diverse onderwerpen voor zij haar bureau inruilt voor een strand in Australië.

Mensen bij Onafhankelijk Leven vzw herkennen mij meteen aan mijn vrolijke ‘Hoi!’ ’s ochtends in de gangen. Maar velen onder jullie herkennen ook al mijn stem zonder dat je het volledig weet.

Mijn naam is Fenna en ik werk aan de Advieslijn van Onafhankelijk Leven vzw. Vroeger had je 50% kans dat je mij aan de lijn kreeg.

Je gaat me minder aan de lijn krijgen de komende maanden door twee redenen. Enerzijds omdat ons team aan het groeien is en anderzijds omdat ik naar het buitenland vertrek. Een stukje Azië en wat Oceanië staan nu al op de planning en daarna… dat weet ik eigenlijk nog niet.

In de afgelopen 3 jaar zit mijn hoofd vol parate kennis en tips. Voor ik vertrek wil ik ze graag met jullie delen. Wees gerust, ik twijfel er zeker niet aan dat jullie heel goed geholpen zullen worden door mijn collega’s. Maar ik neem jullie graag eerst nog eens mee op roadtrip doorheen mijn hersenkronkels.

Ik ga de komende weken 4 blogberichten schrijven met tips en tricks vanuit de Advieslijn. Dit allemaal aan de hand van de meest voorkomende thema’s aan de Advieslijn buiten PAB en PVB.

Één van mijn grootste bezorgdheden voor ik vertrek naar het verre Oceanië is;  waar ga ik daar wonen? Ga ik iets vinden dat aan mijn noden voldoet? Hoe ga ik weten wat de plaatselijke regelgeving is? Ga ik snel nieuwe contacten leggen in de buurt? Want hier zit dat helemaal goed. Ik weet waar ik heen moet, ik deel een (niet te groot maar ook niet te klein) huisje met een huisgenoot, de bakker is  een paar deuren verder en mijn vrienden zijn niet te veraf.

Dit zijn vragen die ik ook vaak krijg van budgethouders hier in Vlaanderen. Ze willen graag verhuizen of  moeten aanpassingen maken aan een huis dat reeds gekocht is maar ze weten niet waar ze moeten beginnen.

Jana (30 j budgethouder) belde omdat ze een huis gekocht heeft en nu op zoek is naar tips om deze aan te passen naar haar noden. In dit geval denk ik meteen aan ‘Blijf Actief Wonen’.
Blijf Actief wil personen informeren en adviseren om zo actief mogelijk te blijven deelnemen aan de maatschappij. Daarbij steekt Blijf Actief zelf ook de handen uit de mouwen via diverse projecten. Blijf Actief Wonen is er zo eentje van. Uniek in Vlaanderen, het eerste sleutel-op-de-deur model in woningaanpassingen en hulpmiddelen.

Vaak hebben mensen geen doorlopende assistentie nodig maar zouden ze wel graag oproepbare permanentie hebben ’s nacht en overdag. Als je voldoende dicht bij een zelfstandig wonen voorziening woont kan je dit bij hen inkopen. Welke prijs men daarvoor vraagt en op welke afstand jouw huis mag liggen ligt niet vast. Maar als je op zoek bent naar een nieuwe stek en dergelijke permanentie is zinvol voor jou zou ik eerst wat rondmailen naar de voorzieningen die dit aanbieden om dit te achterhalen.
Ik zou ook doorverwijzen naar het kenniscentrum hulpmiddelen van het VAPH. Op onderstaande link staan heel veel hulpmiddelen opgelijst die kunnen dienen bij ‘wonen’.

http://www.vlibank.be/vlibank.jsp?COMMAND=OPEN&THES_CLAS=1.5.&THES_STATE=1

Misschien wist je dit nog niet, maar via de Advieslijn kunnen wij je in contact brengen met andere gebruikers die verbouwd hebben, een sociale woning hebben aangevraagd, ed… De ambassadeurs van Onafhankelijk Leven zijn allemaal ervaringsdeskundigen.

Marc (52j – vader van Jonas die budgethouder is) was een voorbeeld van ouder die iets nieuw en uniek wou opstarten voor zijn zoon. Na een aantal jaren met het gedacht te spelen en zijn verhaal aan anderen te vertellen heeft Marc een groepje ouders gevonden die hetzelfde willen doen.

Ik heb Marc meteen doorgestuurd naar vzw GIPSO. Vzw GiPSo is een advies- en coachingsorganisatie die woon- en dagbestedingsinitiatieven voor mensen met een beperking in Vlaanderen ondersteunt.

Er zijn verschillende mensen die op zoek zijn naar meer ondersteuning in hun woonomgeving. Die zelf weinig vrienden en familie in de buurt hebben. Ook al heb je een budget heb je nog steeds nood aan steun buiten je assistentie. Zij krijgen standaard de contactgegevens van DOP (van hun provincie) en Lus vzw.  Ben je van Limburg? Dan geef ik ook telkens het nummer van Open Thuis Limburg mee.

Verhuis je van stad of gemeente? Dan raad ik aan om eens te surfen naar de site van Rechtenverkenner. Als je bovenaan je nieuwe postcode ingeeft en dan via doelgroep naar personen met een handicap gaat krijg je een volledige overzicht over speciale recht en/of tegemoetkomingen die je ter plaatse hebt.


Hier zijn alle tips nog eens opgesomd.

• Blijf Actief Wonen 

www.blijfactief.be

• vzw GIPSO  

www.gipso.be

• DOP – dienst Ondersteuningsplan

West-Vlaanderen: www.dop-wvl.be
Oost-Vlaanderen: www.dop-ovl.be
Vlaams Brabant: www.dop-vbb.be
Limburg:  www.doplimburg.be
Antwerpen:  www.trajectvzw.be  OF  www.opmaatvzw.be/traject

• Lus vzw  

www.lusvzw.be

• Open Thuis Limburg 

www.openthuis-limburg.be

• Rechtenverkenner 

www.rechtenverkenner.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord