Advieslijn 03 808 22 99

Familielid als jobstudent: hoe zit het?

Geschreven op ma 17 juni, 2019 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Familielid als jobstudent: hoe zit het?

Neemt je assistent deze zomer een paar weken vakantie? Geen nood, met je PAB of PVB kan je een jobstudent betalen om je te ondersteunen. Daarvoor mag je ook familieleden inschakelen. Hou wel rekening met enkele voorwaarden

Wie is familie?

Familie zijn van iemand, is minder simpel dan je zou denken. Of iemand een dichte of verre verwant van je is, speelt een grote rol in de regelgeving. Je volgt best het onderscheid die het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) maakt. Zij zien drie groepen:

  • Groep 1: gezinsleden/eerstegraadsfamilie. Dat zijn je kinderen en schoonkinderen, je partner, je ouders, en je schoonouders.
  • Groep 2: tweedegraadsfamilie. Je (stief)broer, je (stief)zus, je kleinkinderen, je grootouders, en je schoonzus of schoonbroer zitten in deze categorie.
  • Groep 3: derdegraadsfamilie. Je ooms en tantes, je neven en nichten, je overgrootouders, en je achterkleinkinderen horen hier thuis. (Met neven en nichten bedoelen we de kinderen van je broer of zus.)

Dit is een algemeen overzichtje, sommige mensen in deze groepen kunnen natuurlijk geen jobstudent meer zijn.

Studentencontract of takenovereenkomst?

Bij een interimkantoor kan je een studentencontract regelen voor je familieleden tot de tweede graad. Dat is best interessant: als je met bijvoorbeeld Agilitas werkt, treden zij op als werkgever. Zo moet jij minder RSZ betalen. 

Voor familie van de derde graad kan je zo’n contract ook regelen bij een sociaal secretariaat. Voor familie tot de tweede graad werk je daar met een takenovereenkomst. Dan moet je wel meer RSZ bijdragen en betaalt de student belastingen. Voor meer info hierover kan je best je sociaal secretariaat contacteren.

Minder- en meerderjarig

Van plan om een familielid tot de tweede graad als jobstudent in te schakelen? Dan moet hij of zij ouder zijn dan achttien. Derdegraadsfamilie mag jonger zijn, maar verlies hun rechten en plichten niet uit het oog. Zorg er ook voor dat de ouders hun akkoord geven.

Het goedkeuringsformulier voor budgethouders met een PAB staat hier
Het formulier voor budgethouders met een PVB vind je hier

De goedkeuring bezorg je aan Team Budgetbesteding van het VAPH.

Waarom werken met jobstudenten?

Zo’n overeenkomst is voordelig voor zowel jij als de jobstudent.

  • Jij betaalt 5,42% van het brutoloon van je student aan RSZ. Heel wat lager dan bij een vaste werknemer (of student via takenovereenkomst), die bijdrage ligt op ongeveer 32%. Financieel dus heel interessant.
  • Je student verdient een mooie cent bij. En wie weet, misschien krijgt hij of zij de smaak te pakken?

Vragen?

Neem gerust contact op met onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord