Advieslijn 03 808 22 99

Factuur PAB-budgethouders voor assistentie bij voorziening 25 procent goedkoper

Geschreven op wo 30 november, 2016 door Karen De Wilde in de categorie Nieuws

Factuur PAB-budgethouders voor assistentie bij voorziening 25 procent goedkoper

PAB- en PGB budgethouders kunnen vandaag een overeenkomst afsluiten met een Dienst Persoonlijke Assistentie (of DPA) of kortverblijf die vaak verbonden zijn aan een voorziening van het VAPH. Deze DPA's en kortverblijf worden mogelijks ook als vergunde zorgaanbieder gezien binnen het PVB. Hierdoor moet de factuur dalen die jij betaalt met PVB.

Een Dienst Persoonlijke Assistentie (DPA) zoekt voor jou een geschikte assistent. De DPA is de officiële werkgever van de assistent, niet de budgethouder. De budgethouder betaalt maandelijks een factuur aan de DPA, in deze factuur zitten alle kosten vervat.

Heel wat DPA’s in Vlaanderen zijn gegroeid naast een FAM, beter gekend als een voorziening voor meerderjarigen.

Met de komst van het PVB vanaf 1 januari 2017 worden deze DPA’s mogelijks ook gezien als een ‘vergunde zorgaanbieder’.  Het VAPH werkt momenteel aan een lijst met een overzicht van alle vergunde zorgaanbieders. Deze lijst staat nog niet op punt, we brengen je op de hoogte van zodra deze er is.

Welk gevolg heeft dit voor jou als budgethouder?
Vanuit dit statuut als vergunde zorgaanbieder ontvang jij geen 11,94% aan beheerkosten op het deel dat je bij deze DPA gebruikt.
Voorbeeld:
Je hebt nu een PAB jaarbudget van 20.000 euro, waarvan je jaarlijks 10.000 euro gebruikt bij de DPA en 10.000 euro gebruikt voor assistentie via dienstencheques en vrijwilligers.
Indien je je PVB op dezelfde manier wenst in te zetten dan wordt je PVB 8.806 euro (10.000 euro verminderd met 11,94%) + 10.000 euro = 18.806 euro in totaal.

Welk gevolg het dit voor de DPA?
Vanuit dit statuut als vergunde zorgaanbieder zullen zij organisatiegebonden kosten (25,35%)  ontvangen van het VAPH berekend op het bedrag dat jij bij hen inzet.  Deze organisatiegebonden kosten krijgen ze nu (in 2016) nog niet. Deze hoef jij zelf ook niet te betalen met je PVB in 2017.

Ons advies?
Door deze extra middelen die de DPA  krijgt raden wij aan om deze maand nog contact op te nemen met jouw DPA (die is verbonden aan een voorziening) om een nieuwe overeenkomst af te sluiten vanaf 1/1/2017. Dit omdat de kostprijs voor de persoonlijke assistentie 25,35% lager zou moeten liggen vanaf dan. Op die manier kan je beroep blijven doen op je vertrouwde DPA.

En wat met kortverblijf?
Hetzelfde advies geven we ook aan budgethouders die hun PVB willen gebruiken voor kortopvang bij een vergunde zorgaanbieder van het VAPH. Ook hier zou de kostprijs lager moeten liggen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord