Advieslijn 03 808 22 99

Er was eens een Belg, Griek en een Noor met een beperking

Geschreven op do 17 november, 2016 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Er was eens een Belg, Griek  en een Noor met een beperking

Een paar weken geleden organiseerde Onafhankelijk Leven vzw een uitwisseling voor jongeren met een beperking uit België, Griekenland en Noorwegen. Hoe zit dat met persoonlijke assistentie in het buitenland? Hoe kijkt een Griek of Noor naar België? Wat betekent Onafhankelijk Leven over de grenzen heen?

Om ervaringen uit te wisselen over hoe je als jongere met een beperking je weg in het leven zoekt, een onafhankelijk leven leidt, actief wordt in een vereniging of job.  Maar vooral ook om ervaringen te delen rond persoonlijke assistentie. Want dat is een belangrijke sleutel om als jongere en persoon met een beperking je eigen leven te leiden.
België, Griekenland en Noorwegen waren de deelnemende landen. Een heel bewuste keuze: Noorwegen is zowat het voorbeeld terwijl er in Griekenland niks bestaat en België zit wat tussen de beiden.

Noorse deelnemer verbaasd over vele  voorzieningen in België

In België heb je begeleid wonen, assistentie woningen, voorzieningen voor allerhande beperkingen, … In Noorwegen is dit veel beperkter. De meerderheid heeft persoonlijke assistentie  en woont gewoon zelfstandig of thuis. Als Noorse is het verbazend te horen dat er zoveel en zoveel soorten voorzieningen zijn in België.
In Noorwegen krijg je de assistentie die je nodig hebt. Als dat 7/7 en 24u op 24u is, dan kan dat. Er is namelijk geen maximum budget. Maar je krijgt zelf geen geld op je rekening, dat regelt Uloba(www.uloba.no). Zeg maar een Noorse variant van Onafhankelijk Leven vzw. ) Zij ontvangen  het budget  van de lokale overheid en zorgen ook voor de assistenten.

Dit is een goed systeem maar er zijn addertjes onder het gras. Als je in een grote stad woont dan is de kans groot dat je voldoende assistenten hebt, maar Noorwegen is groot. Woon je in een klein afgelegen dorp dan is de kans op een assistent heel klein. Ook komt het budget van de lokale overheid dus ook hier kan je pech hebben indien die overheid  niet genoeg middelen heeft.

Griekse deelnemer: Met een BOB zoals in België zou ik al een voltijdse assistent kunnen betalen!

Griekenland is onontgonnen terrein wat een assistentie budget betreft. Er is wel een Onafhankelijk Leven vzw beweging opgericht die nog in de kinderschoenen staat 'I Living Greece' (https://www.facebook.com/gr.iliving/about/ ).
Als Griek val je volledig op je familie en vrienden terug of je moet naar een voorziening. Er zijn ook geen cijfers over hoeveel personen met een beperking er zijn en welk percentage residentieel is.
Door de crisis vertelde een deelnemer dat het BOB zoals in België al genoeg zou zijn om in Griekenland iemand voltijds als assistent aan te werven.

Belgische deelnemer: Blij dat ik in België woon en veel kansen heb, maar er is nog veel werk aan de winkel!

In België mogen we blij zijn met het PAB en dat er vanaf volgend jaar meer mensen de kans krijgen om te kiezen voor een eigen budget. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Nog teveel mensen met een beperking kunnen hun eigen keuzes niet of onvoldoende maken en daarom moeten we verder werken aan het versterken van mensen met een beperking. Het was heel inspirerend om te leren van de Grieken en de Noren en we zijn extra gemotiveerd om het werk hier in België verder te zetten!

 

De Freedom School kwam tot stand met de steun van Erasmus +

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord