Advieslijn 03 808 22 99

Eindelijk mondmaskers voor assistenten

Geschreven op do 16 april, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Corona

Eindelijk mondmaskers voor assistenten

We kregen de voorbije weken heel wat vragen van mensen met een handicap die om mondmaskers voor hun assistenten vroegen. We kaartten de bezorgdheid van onze budgethouders aan en zijn dan ook blij dat budgethouders die een of meerdere assistenten in dienst hebben, mondmaskers thuis geleverd kregen. Hoe werk je nu veilig met mondmaskers? En waar moet je op letten?

Voor wie?

In de voorbije dagen kreeg elke budgethouder die één of meerdere assistenten in dienst heeft een set van 20 mondmaskers thuis geleverd. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) baseert zich hiervoor op de geregistreerde overeenkomsten van assistenten met hun budgethouder. De mondmaskers gebruik je voor je assistenten. Zo kunnen ze jou op een veiligere manier ondersteunen. 

Heb je vragen over deze levering? Of denk je dat je in aanmerking kwam en geen mondmaskers thuisgeleverd kreeg? Contacteer dan het VAPH via budgetbesteding@vaph.be of 02 249 30 00.

Kocht je zelf al mondmaskers? Of plan je er nog aan te kopen? Het VAPH liet weten dat je de aankoop mag ingeven bij je indirecten kosten (bij PAB) of betalen met je vrij besteedbaar bedrag (bij PVB). 

Hoe gebruik je een mondmasker?

Als je mondmaskers hebt, is het uiteraard belangrijk dat je ze ook goed gebruikt.

Een mondmasker doe je als volgt aan:

 • Bedek neus, mond en kin goed met het masker.
 • Bevestig lintjes in het midden van het hoofd en aan de nek, of rekkers achter de oren.
 • Knijp, indien aanwezig, het metalen stukje ter hoogte van de neus dicht.
 • Ontsmet je handen als je een masker hergebruikt.

In dit filmpje zie je hoe je een mondmasker op een correcte manier aandoet

Normaal gezien wordt een mondmasker eenmalig gebruikt maar omdat er nu een tekort is, mag het wel langer gebruikt worden, met de volgende voorwaarden:

 • gedurende 8 uren, ongeacht de opeenvolging van interventies, zonder naar buiten te gaan, mag dus met dat doel bijgehouden worden (bvb. rond de hals) maar nooit in de zak.
 • mag voorlopig bewaard worden op een plaats zonder besmettingsgevaar (bv. in een papieren omslag of in een uitwasbare doos).
 • mag nooit aan de voorkant aangeraakt worden.
 • moet onmiddellijk verwijderd worden zodra er zichtbare vlekken op zijn.

Daarnaast blijft het belangrijk te letten op de volgende richtlijnen:

 • Was regelmatig en uitgebreid je handen. Ook je assistent moet dit doen. Klik hier om te zien hoe je best je handen wast.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze in een afsluitbare vuilnisbak.
 • Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.
 • Nog geen mondmasker? Bij dicht contact, gebruik je voor jezelf een propere keukenhanddoek als sjaal. De handdoek ververs je regelmatig en laat je op 90 graden wassen. 

En assistenten via interim?

In een volgende fase wordt bekeken hoe assistenten die via een interimcontract werken mondmaskers kunnen krijgen. Vandaag gaat de overheid er van uit dat interimkantoren zelf mondmaskers voorzien voor hun medewerkers. Omdat er een tekort is aan mondmaskers, slagen interimkantoren daar nu niet altijd in. Zo lopen assistenten en budgethouders die met interimcontracten werken meer risico op besmetting.

 Onafhankelijk Leven vraagt uitdrukkelijk dat ook assistenten die via interim werken mondmaskers krijgen. Daarnaast vragen we om duidelijke richtlijnen voor vrijwilligers die zich inzetten bij mensen met een handicap.

De verdeling van mondmaskers voor assistenten is een goede zaak, maar er is meer nodig. En daar ijveren we voor. Onafhankelijk Leven blijft de belangen van mensen met een handicap verdedigen. Nu meer dan ooit.

Een vraag? Contacteer onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord