Advieslijn 03 808 22 99

Eindelijk heb je een PAB! Hoe kan je nu goed opstarten?

Geschreven op za 18 februari, 2017 door Cor Van Damme in de categorie Nieuws

Eindelijk heb je een PAB! Hoe kan je nu goed opstarten?

In onze uitgewerkte infofiche kan je alles vinden om doordacht en vlot op te starten met jouw PAB. Daarnaast raden we je aan eens goed na te denken wat dit voor jou en jouw gezin kan betekenen. 

De komende weken krijgen 250 gezinnen een PAB toegekend. Geen PVB want het gaat over minderjarigen. Nog voor minstens 2 jaar blijven de PAB opstart- en bestedingsregels onveranderd. Het PVB met al z'n nieuwe systemen is voor deze gebruikers niet aan de orde. 

Meer info over de regionale verdeling van deze toekenningen kan je vinden in dit vorig artikel.

Wat doe je nu best als je jouw PAB snel en doordacht wil opstarten? 

Gebruik deze opstart om de ondersteuning helemaal te overdenken

Heel snel raken we gewend aan zaken die vaak willekeurig tot stand gekomen zijn. Gewoontepatronen nestelen zich in ons leven en voor we het weten nemen we ze voor onveranderlijk aan. Dat is vaak ook het geval bij de manier waarop een jongere met een beperking wordt ondersteund en omkaderd. 

Nu jij een PAB hebt gekregen raden wij jou aan deze gewoontepatronen eens goed onder het licht te houden en misschien in vraag te stellen. We geven een paar vragen mee die elk gezin zich kan stellen:

  1. Is het voor de persoon met de beperking mogelijk zijn/haar wensen, dromen, goestingskes,  ambities, nieuwsgierigheden na te streven? Dit is een basisrecht van elke mens en zeker van elke jonge mens. Als dit vandaag niet mogelijk is, wat is er nodig om dit wel mogelijk te maken? 
  2. Is het voor alle andere gezinsleden mogelijk bovenstaande na te streven? Een beperking wordt vaak ingrijpend ondervonden door alle gezinsleden. Kan het PAB hier een positieve wending betekenen? Is er met iedereen goed gesproken over deze factor? Denkt iedereen ook voldoende aan zichzelf? 
  3. Is de persoon in kwestie mobiel genoeg om overal te raken? Is het haalbaar voor het huidige gezin deze mobiliteit te blijven garanderen? 
  4. Willen de ouders opnieuw meer extern gaan werken of net minder? 
  5. Zijn er mensen in de omgeving die veel helpen bij de ondersteuning en daar tot op heden nooit een vergoeding voor gekregen hebben? Zou een vergoeding een verschil maken voor deze mensen? Voelt er zich iemand niet goed bij dat mensen als vrijwilligers worden ingeschakeld? 
  6. Wil de jongere in kwestie meer thuis zijn of net minder?
  7. Wil de jongere in kwestie meer op eigen benen staan of net meer tijd doorbrengen met het gezin? 
  8. Is reizen met het gezin mogelijk? Als dat niet zo is, wordt dit gemist? 

Opstarten in enkele stappen

In onze infofiche 'PAB opstart' kan u uitgebreid lezen hoe u uw PAB kan gaan besteden. Er zijn veel mogelijkheden en vaak heeft elke optie wel voor- en nadelen. Neem dus uw tijd dit rustig te bekijken. 

U kan altijd een PAB coaching aanvragen. Wij sturen u dan één van onze regionale experts die samen met u overloopt wat mogelijk is met uw budget. 7 van onze 12 coachen zijn zelf moeder van een persoon met een beperking. Zij weten dus heel goed waar het om gaat en zullen extra gemotiveerd zijn jullie goed op weg te helpen. 

Ook onze advieslijn met haar 7 medewerkers staat voor u klaar. Twijfel dus niet ons even te bellen. 

Succes! Er zijn al honderen gezinnen jullie voorafgegaan. In bijna alle gevallen was de toekenning van een PAB meteen de start van een tweede leven. Een beter leven!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord