Advieslijn 03 808 22 99

Eindelijk duidelijk: de verplichte eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten

Geschreven op vr 24 juli, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Nieuws

Eindelijk duidelijk: de verplichte eindejaarspremie voor persoonlijke assistenten

De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) over de verplichte eindejaarspremie voor assistenten is eindelijk goedgekeurd. Ontvangt jouw persoonlijke assistent binnenkort een eindejaarspremie voor 2019! Wat moet jij daarvoor doen?

Vraag 1: Wie krijgt de verplichte eindejaarspremie?

De eindejaarspremie is verplicht voor een persoonlijke assistent waarvan je zelf werkgever bent en waarvoor je samenwerkt met een sociaal secretariaat, zoals Securex.

Om deze verplichte eindejaarspremie te betalen, krijg je extra middelen (VIA5-middelen) van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) bovenop je budget. Op het e-loket mijnvaph.be zal je dit extra budget zien staan.

Is je persoonlijke assistent een familielid tot de tweede graad en heb je hiervoor een takenovereenkomst? Dan is de eindejaarspremie niet verplicht te geven en krijg je ook geen extra VIA5-middelen.

Vraag 2: Hoe hoog is de eindejaarspremie voor 2019?

De eindejaarspremie is 124€ bruto, maar zonder patronale lasten. Patronale lasten zijn de ‘belastingen’ die jij als werkgever betaalt hierop. Deze bedragen 25,32% voor dit kwartaal. Dus de totale kost voor de eindejaarspremie komt op ongeveer 155€.


Vraag 3: Welke stappen onderneem ik zodat mijn assistent de eindejaarspremie krijgt?

Jij hoeft niks te doen.

 • Het sociaal secretariaat zal de verplichte eindejaarspremie zelf berekenen. Bij Securex gebeurt dit automatisch eind juli. Bij andere sociale secretariaten kan dit later zijn. 
 • Je moet geen aparte bijlage aan de overeenkomst toevoegen, omdat de cao vastlegt wie er recht op heeft. Het sociaal secretariaat zal dit dus automatisch berekenen.

Vraag 4: Hoe geef ik de eindejaarspremie in bij het VAPH?

Deze eindejaarspremie is een kost die ingediend moet worden in 2019. Omdat je deze kost nu pas kan indienen, moet je motiveren waarom je na 1 maart nog een kost indient voor 2019. Als motivatie noteer of selecteer je ‘eindejaarspremie 2019’ en deze kost wordt aanvaardt door het VAPH.

Maar het VAPH kan deze VIA5-middelen nog niet toevoegen aan je budget voor 2019. Zij wachten op de goedkeuring voor een aanpassing aan de regelgeving rond het gebruik van PAB en PVB. Deze goedkeuring wordt pas in september verwacht.

Je hebt 2 opties:

 1. Je dient de kost nu al in van je gewone jaarbudget, als er budget over was in 2019. In september 2020 wordt dit dan aangepast. Zodra de budgetlijn wordt aangepast, zal je resterende saldo opnieuw hetzelfde zijn.
  Voorbeeld: jaarbudget = 20.000 euro
  Je gebruikte dit jaar al 16.000 euro en hebt dus nog 4.000 euro over.
  Je dient de eindejaarspremie in (155 euro). Dan blijft er 3.845 euro over van je jaarbudget.
  Na de goedkeuring van de regelgeving verhoogt het VAPH je budgetlijn met 155 euro. Hierdoor wordt je jaarbudget 20.155 euro.
  Daardoor hou je opnieuw 4.000 euro over. 


   
 2. Je betaalt de eindejaarspremie al, maar je wacht met het indienen van deze kost tot het VAPH je budgetlijn heeft aangepast.
  Deze optie is aan te raden als je “gewone jaarbudget” in 2019 volledig was opgebruikt. Je maakt dan nu even gebruik van je werkkapitaal waarmee je deze eindejaarspremie voorschiet.

Onafhankelijk Leven is tevreden dat de persoonlijke assistenten eindelijk krijgen waar ze recht op hebben. Maar we vinden het zeer jammer dat het voor de budgethouders opnieuw wachten is op een goedkeuring van de Vlaamse Regering. Want hierdoor kan het VAPH de budgetlijn nog niet verhogen met de VIA5-middelen. 


Vraag 5: Telt dit voor de assistent als inkomen van 2019?

Nee. In een eerdere cao over deze eindejaarspremie is vastgelegd dat de eindejaarspremie voor 2019 pas in 2020 uitbetaald zou worden. Hierdoor wordt dit niet meegerekend als inkomen voor 2019, maar wel voor 2020. De assistent moet zijn persoonlijke belastingsaangifte niet aanpassen. Gelukkig maar!

Vraag 6: Wat met de eindejaarspremie voor 2020?

In de cao staat uitgewerkt hoe de eindejaarspremie vanaf 2020 berekend wordt door het sociaal secretariaat. De verplichte eindejaarspremie voor 2020 zal in december uitbetaald worden. Hiervoor krijg je als budgethouder extra middelen in 2020.

Vragen?

Met vragen hierover kan je terecht bij het Team Budgetbesteding van het VAPH: budgetbesteding@vaph.be of 02 249 30 00. 

Of de medewerkers van onze advieslijn helpen je graag telefonisch en via mail verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord