Advieslijn 03 808 22 99

Eindejaarspremie voor je assistent met een arbeidsovereenkomst

Geschreven op wo 20 december, 2023 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Eindejaarspremie voor je assistent met een arbeidsovereenkomst

Heb je een PAB of PVB en ben je werkgever van een persoonlijke assistent met een arbeidsovereenkomst? Dan heeft je assistent recht op een eindejaarspremie. Op 19 december werd een nieuwe cao (collectieve arbeidsovereenkomst) ondertekend. Die bepaalt dat de eindejaarspremie vanaf 2023 op een andere manier wordt berekend. Ook het saldo van de eindejaarspremie 2022 is nu gekend.

Wie krijgt de verplichte eindejaarspremie?

De eindejaarspremie is verplicht voor elke persoonlijke assistent die je met een arbeidsovereenkomst tewerkstelt via een sociaal secretariaat, zoals Securex.

Stel je een familie- of gezinslid tewerk met een takenovereenkomst? Dan is de eindejaarspremie niet verplicht en krijg je geen VIA 5-middelen. Wil je toch een extraatje geven op het einde van het jaar? Geef je assistent een eindejaarsgeschenk.

Hoe hoog is de eindejaarspremie?

In 2021 en 2022 bestond de eindejaarspremie uit twee delen: een voorschot en een saldo.

Voor 2022 kenden we vorig jaar al het bedrag van het voorschot van de eindejaarspremie. Nu is ook het bedrag van het saldo bekend. 

Het saldo van de eindejaarspremie van 2022 bedraagt voor een voltijdse persoonlijke assistent 194,50 euro bruto exclusief patronale RSZ (247,05 euro inclusief patronale RSZ).

Vanaf 2023 bepaalt een nieuwe berekeningswijze de hoogte van de eindejaarspremie. Geen saldo of voorschot meer. De eindejaarspremie bedraagt vanaf nu 54,54% van het geïndexeerd bruto minimum maandloon van de maand oktober van het lopende kalenderjaar (met uitsluiting van andere premies, toeslagen, weddesupplementen of vergoedingen). 

Het bedrag voor 2023 bedraagt 1.266,10 euro bruto exclusief patronale RSZ (1.608,20 euro inclusief patronale RSZ) voor een voltijdse persoonlijke assistent (referteperiode is 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023).

Je sociaal secretariaat berekent de eindejaarspremie automatisch voor je assistenten met een arbeidsovereenkomst. Je hoeft daar zelf niks voor te doen. Om iedereen voldoende tijd te geven om de nieuwe berekeningswijze toe te passen, betaal je de eindejaarspremie aan je assistent uiterlijk in februari 2024.

Wat zijn de VIA 5-middelen?

De VIA 5-middelen krijg je als werkgever van een persoonlijke assistent met een arbeidsovereenkomst bovenop je budget. Daarmee kan je de verplichte eindejaarspremie betalen. 

Het VAPH voegt de VIA 5-middelen voor 2022 de komende dagen toe aan de budgetlijnen van 2022. Overschreed je in 2022 je budget? Dan betaalt het VAPH nu alsnog de kosten uit waarmee je je budget overschreed tot maximum de hoogte van de VIA 5-middelen.

De VIA 5-middelen voor 2023 voegt het VAPH vanaf eind januari toe op je budgetlijn 2023

Vragen?

Neem contact op met de advieslijn. We helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord