Advieslijn 03 808 22 99

Eindejaars tips van de Advieslijn

Geschreven op vr 5 december, 2014 door Fenna ¨Plaetevoet in de categorie Advieslijn

Eindejaars tips van de Advieslijn

Naar aanleiding van het einde van het jaar krijgen we van budgethouders vaak de vraag hoe ze de rest van hun PAB nog zinvol kunnen besteden. We geven je graag enkele tips indien je budget het toelaat.

Naar aanleiding van het einde van het jaar krijgen we van budgethouders vaak de vraag hoe ze de rest van hun PAB nog zinvol kunnen besteden.
We geven je graag enkele tips indien je budget het toelaat.


- Je mag een eindejaarsgeschenk kopen voor elke assistent (in loondienst, via interim, met dienstencheques, vrijwilligers, zelfstandige). Dit mag maximum 35 euro kosten. Dit geldt ook voor elk kind dat fiscaal ten laste is van de assistent.

Eindejaarsgeschenken zijn een directe kost. Daarom is het belangrijk het betaalbewijs (winkelticket) te bewaren en mee op te sturen als bewijs aan de kostenstaat.

- Je kan aan je  assistent  een éénmalige premie uitbetalen. Dit kan enkel voor assistenten in loondienst (via sociaal secretariaat) en via interim.  De premie  mag maximum zo hoog zijn als 1 maandloon. Het is belangrijk dat je dan ook een bijlage aan het contract maakt waarin dit vermeld wordt. Neem hiervoor contact op met je sociaal secretariaat of het interimkantoor.

- Een ander extraatje zijn de ecocheques. Dit kan ook enkel voor assistenten in loondienst of via interim. Het maximum bedrag is 250 euro per assistent.

 

Werkt je assistent nog geen volledig jaar bij jou?

Dan wordt het maximum bedrag berekend volgens het aantal gewerkte maanden.

 

Voor assistenten tewerkgesteld via interim wordt dit bedrag vermenigvuldigd met dezelfde  coëfficiënt van het uurloon (bvb 250 euro x 1,89 = 472,50 euro). Hou hier zeker rekening mee voor het totale kostenplaatje. Voor ecocheques dient ook een bijlage aan het contract opgesteld  te worden.
Voor de bestelling neem je best contact op met het sociaal secretariaat of het interimkantoor.

 

- Ook cultuur- en sportcheques mogen met het PAB betaald worden. Deze cheques kan je gebruiken voor oa.  het aankopen van abonnementen, betalen van lidgeld, toegangskaarten voor het zwembad of museum,…  Per assistent is dit maximum 100 euro/jaar en  enkel voor assistenten in loondienst of via interim. Hiervoor is ook een bijlage aan het contract nodig. Je dient hiervoor ook contact op te nemen met het sociaal secretariaat of interimkantoor.

Meer informatie over eco-,cultuur en sportcheques kan je lezen in onze infofiche Extralege voordelen.

- Je kan ook tijdens de kerstvakantie een jobstudent aanwerven, ter vervanging van je vaste assistentie.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord