Iedereen met een PAB of PVB had recht op extra COVID-19-middelen om extra gemaakte kosten voor ondersteuning en zorg te betalen tijdens de COVID-19-periode. Deze periode liep af op 30 juni 2021. We geven een antwoord op de meest gestelde vragen naar aanleiding van deze stopzetting.
Budgethouders kregen bij de start van de pandemie een financiële compensatie van maximum 25,5% van hun PAB of PVB. Meer daarover kon je hier al lezen.
Het VAPH liet weten dat deze periode eindigt op 30 juni 2021. Deze beslissing hangt samen met de dalende COVID-19-cijfers en de beslissingen van het federale overlegcomité. Dit betekent dat:
- je de COVID-19-middelen na 30 juni 2021 niet meer kan inzetten voor extra ondersteuning of assistentie
- je tijd hebt tot en met maart 2022 om de gemaakte COVID-19-kosten van 2021 in te dienen bij het VAPH
Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen naar aanleiding van de stopzetting van de COVID-19-middelen.
1. Kan ik nog gemaakte COVID-19-kosten indienen na 30 juni 2021?
Ja, de gemaakte COVID-19-kosten tussen januari en juni 2021 kan je nog indienen als COVID-19-kost bij het VAPH. Je hebt hiervoor tijd tot maart 2022, net zoals je gewone kosten van 2021.
Registreerde je de COVID-19-overeenkomst tot 30/6/2021? Ga dan eerst op zoek naar deze ‘vervallen’ overeenkomst in mijnvaph.
Hoe kan je deze overeenkomsten terugvinden?
Stap 1: Ga naar je overeenkomsten onder persoonlijk budget en klik op filter
Stap 2: Klik bij status op ‘vervallen’ en klik op ‘filteren’
Stap 3: Vind jouw overeenkomst terug
Stap 4: Klik op kosten toevoegen
Voor de COVID-19-kosten kies je voor kostentype ‘covid 19’ indien je kosten indient via Mijnvaph.
Dien je kosten in via de kostenstaat? Vermeld dan duidelijk dat het over covid19-kosten gaat en noteer covid19 als referentie.
2. Ik registreerde in Mijnvaph een COVID-19-overeenkomst tot 31/12/2021. Moet ik iets doen?
Je kan de einddatum zelf aanpassen naar 30/6/2021. Je volgt hiervoor stap 1 en stap 2 van hierboven, je klikt op het kader met de drie puntjes en past de datum aan naar 30/6/2021.
Maar je kan ook wachten tot het VAPH deze wijziging doorvoert. Ze lieten ons weten dat zij dit zullen doen in de loop van juli of augustus.
3. Wat doe ik als ik nog COVID-19-kosten heb, maar mijn COVID-19-budget volledig is opgebruikt en ook al werd doorgegeven als COVID-19-kosten aan het VAPH?
Je kan deze kosten nog ingeven bij het VAPH, maar dan als gewone kost en niet als ‘COVID-19-kost’. Als er te weinig van je gewone jaarbudget overschiet, zal je het te veel betaalde COVID-19-gedeelte met eigen middelen moeten bijpassen op de budgetrekening.
4. Hoe weet ik wat mijn resterend budget is voor 2021, zonder rekening te houden met de COVID-19-middelen?
Het VAPH verwijderde de toegevoegde COVID-19-middelen in de budgetlijn van de budgethouders die geen COVID-19-overeenkomsten hebben geregistreerd. Voor alle andere budgethouders blijven de covid19-middelen in de budgetlijn staan en is het belangrijk te weten op hoeveel covid19-middelen je recht had en hoeveel je al hebt gebruikt en ingediend bij het VAPH. Hieronder lees je meer informatie hoe je dit kan nagaan.
We publiceren binnenkort een apart artikel met meer informatie over deze vraag.
5. Hoe weet ik hoeveel ik van mijn COVID-19-budget al heb gebruikt en ingediend als kost bij het VAPH?
Via Mijnvaph kan je dit berekenen door volgende stappen te doorlopen:
Ga naar het tabblad ‘Overeenkomsten’ onder ‘Persoonlijk budget’ en klik op de drie puntjes naast je COVID-19-overeenkomst en klik daar op ‘Details en wijzigen’.
Klik onderaan op ‘Overzicht alle kosten’.
Klik op ‘Filters’ en vul 2021 in onder ‘Jaar’ en tel deze COVID-19-kosten op.
Herhaal dit bij elke COVID-19-overeenkomt en tel dan alle COVID-19-kosten op.
Als je dit weet, kan je berekenen hoeveel COVID-19-budget je nog kan ingeven als COVID-19-kost. Dit doe je door je totale COVID-19-budget te verminderen met het totaal aan reeds ingediende kosten.
Je totale COVID-19-budget zie je staan als je inlogt op mijnvaph en kiest voor bedrag in euro (inclusief beheerskosten) bij overzicht van je persoonlijk budget:
6. Kan ik alle kosten tijdens de COVID-19-periode betalen met het extra COVID-19-budget?
Nee. Het VAPH stelde het extra COVID-19-budget ter beschikking voor de extra zorg en ondersteuning die budgethouders nodig hadden tijdens de COVID-19-periode.
Als je vaste assistent bijvoorbeeld voor de COVID-19-periode 24 uren per week werkte en tijdens de COVID-19-periode 34 uren per week, ga je een opsplitsing moeten maken. De 24 uren moet je met het gewone jaarbudget betalen en de extra 10 COVID-19-uren mag je met het COVID-19-budget betalen.
Meer informatie over hoe je het COVID-19-budget bewijst lees je onder vraag 4 in dit artikel
7. Wat als ik geen opsplitsing maakte in gewone uren en COVID-19-uren?
Het VAPH kan in deze situatie loonfiches van voor de uitbraak van de corona-crisis van je assistent opvragen. Het VAPH maakt op basis hiervan zelf een opsplitsing tussen de COVID-19-uren en gewone uren. Als blijkt dat er te veel COVID-19-uren uitbetaald zijn, zal je dit gedeelte onder het gewone jaarbudget moeten onderbrengen. Als er te weinig van je gewone jaarbudget overschiet om dit te doen, zal je het te veel betaalde COVID-19-gedeelte met eigen middelen moeten bijpassen op de budgetrekening.
8. Tijdens de COVID-19-periode sloot ik een nieuwe COVID-19-overeenkomst af. Kan ik deze overeenkomst laten verderlopen?
Ja, je mag verder beroep doen op deze hulp maar je zal dit vanaf 1 juli met je gewone budget moeten betalen. Je registreert de overeenkomst opnieuw in Mijnvaph als startdatum 1 juli 2021 en koppelt de kosten van deze ondersteuning vanaf 1 juli aan de nieuwe overeenkomst.
Met de organisatie of dienst waarmee je de nieuwe COVID-19-overeenkomst afsloot is het niet nodig om een nieuwe overeenkomst af te sluiten indien er geen einddatum in staat.
Staat er wel een einddatum in? Dan vraag je aan de dienst de einddatum aan te passen naar een nieuwe einddatum of maak je er een overeenkomst van onbepaalde duur van.
9. Ik gaf mijn assistent via een sociaal secretariaat extra uren via een bijlage aan de overeenkomst, die ik betaalde met de COVID-19-middelen. Deze bijlage loopt dus af op 30 juni. Bouwt mijn assistent vakantiegeld op voor de extra gepresteerde uren tijdens de COVID-19-periode?
Ja, maar het sociaal secretariaat kan dit pas berekenen in december. Voor meer informatie over deze berekening kan je terecht bij je sociaal secretariaat.
Heb je enkel dit jaar extra uren gegeven (en dus nog niet in 2020)? Dan kan het sociaal secretariaat deze berekening pas doen in december 2022.
Deze kosten zijn COVID-19-kosten en kan je dus betalen met het extra COVID-19-budget.
Maak hiervoor ook een opslitsing van de kosten zoals je ook hebt gedaan voor het loon en de facturen.