Advieslijn 03 808 22 99

Eerste PVB-brieven, eerste vragen

Geschreven op wo 2 november, 2016 door Elien Standaert in de categorie Nieuws

Eerste PVB-brieven, eerste vragen

Bijna 3000 budgethouders hebben hun transitiebrief ontvangen. Mensen die nu een PAB of PGB hebben kregen informatie over het Persoonsvolgend Budget (PVB) dat ze vanaf 1 januari zullen kunnen gebruiken. Nieuw systeem, nieuwe mogelijkheden!

De advieslijn heeft honderden van jullie aan de lijn gehad. In dit artikel gaan we in op 3 veel gehoorde onduidelijkheden.

Van PAB naar PVF

Jouw zorggebonden budget  in je brief is lager dan je huidige PAB of PGB-budget. Dit komt omdat er bij het toegekende PAB of PGB-budget 11,94% werd ingehouden. 
Maak je gebruik van kortverblijf?
Dan  wordt van het bedrag dat je met PAB hebt ingekocht 25,35% organisatiegebonden kosten afgehouden en wordt dit bijgeteld bij je zorggebonden budget. 
Maak je gebruik van een dagcentrum of semi-internaat?
Het bedrag dat nu in je brief staat is een verrekening van het PAB dat je nu hebt + de punten die de voorziening als inschalling heeft doorgegeven vermenigvuld met 817,36 euro. Maar deze verrekening (het puntenaantal x 817,36 euro) moet nog verwerkt worden door het VAPH en is dus nog geen definitief budget. Eind november ontvang je een tweede brief met hierin je definitieve hoogte van je PVB. 

In dit zorggebonden budget zit ook al een bedrag bijgeteld voor de VIA4-middelen bij de budgethouders die in 2015 via4-middelen hebben opgebouwd. Je behoudt 4,96% van het opgebouwde bedrag aan VIA-middelen. Dit is wat er voor jou vanaf 2017 bijkomt. Ben je gestart met PAB in 2016? Dan is er gekeken naar wat je in 2016 aan VIA4-middelen hebt opgebowd. 
Voor heel wat mensen betekent dit dus een verhoging van hun budget. 
Budgethouders die het voorbije jaar maximale VIA4 middelen ontvangen en gebruikt hebben zullen dan weer iets moeten inboeten.

Werkkapitaal wordt terugvorderbaar voorschot

Wie op 1 januari 2017 start met een Persoonsvolgend Budget gaat over van het systeem werkkapitaal naar een systeem van terugvorderbaar voorschot.

Het terugvorderbaar voorschot bedraagt 1/4de van het zorggebonden budget. Bij sommige budgethouders is dit niet zo, dit omdat er bij de berekening van deze 1/4de geen rekening is gehouden met het bedrag aan VIA4-middelen dat er eventueel is bijgeteld of het bedrag als u combineert met dagcentrum of semi-internaat. 

Het terugvorderbaar voorschot is geen deel van het budget, maar een voorschot die u toelaat de gemaakte kosten te vergoeden en zal altijd op de rekening aanwezig zijn. Het VAPH zal immers, na het indienen van een kostenstaat, het besteedde bedrag meteen terugstorten. Je mag dit terugvorderbaar voorschot niet zien als extra PVB om te besteden aan ondersteuning.

 

Beheerskosten en organisatiegebonden kosten

Als een budgethouder ervoor kiest zijn of haar zorggebonden budget bij een niet-vergunde zorgaanbieder te besteden zal het VAPH 11,94% bijtellen. Dit zijn de zogenaamde 'beheerskosten'. Je kan deze beheerskosten op net dezelfde manier besteden als jouw zorggebonden budget. Op de PVB-kostenstaten is er geen onderscheid tussen zorggebonden kosten en beheerskosten.

Op het bedrag dat je besteedt bij een vergunde zorgaanbieder (de vroegere VAPH-voorziening) krijg je geen beheerskosten. Het is wel belangrijk om te weten dat de vergunde zorgaanbider op zijn beurt 25% organisatiegebonden kosten ontvangt rechtstreeks van het VAPH. Als jij dus 1000 euro besteedt bij een vergunde zorgaanbieder krijgt deze instantie daar 250 euro bovenop.


 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord