Advieslijn 03 808 22 99

Eerst kunnen rekenen en lezen, dan pas een PVB?

Geschreven op wo 25 april, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Eerst kunnen rekenen en lezen, dan pas een PVB?

Elke maand doet Onafhankelijk Leven vzw ongeveer 200 huisbezoeken bij budgethouders. Daarnaast beantwoorden we per maand meer dan 530 vragen per telefoon of mail. We zijn er met andere woorden op gebrand om iedereen in staat te stellen goed te werken met zijn/haar PAB/PVB.

Het werkt

Dat doen we al meer dan 10 jaar. En het werkt! Het werkt zelfs zo goed dat de minister beslist heeft om vanaf 2017 elke meerderjarige persoon met een handicap de controle over het eigen budget in handen te geven. Als het PAB niet had gewerkt, was het PVB er nooit gekomen met andere woorden.

Fraude en misbruik van het budget komen maar heel sporadisch voor. Onafhankelijk Leven vzw is samen met het VAPH constant in de weer om dit gewoon onmogelijk te maken. We willen een waterdicht systeem! Op die manier kan iedereen er gebruik van maken en komt het geheel nooit onder vuur te liggen.

Ondertussen in Nederland

In Nederland heeft men dit nagelaten. Daardoor worden er nu ingrijpende inperkingen van het systeem aangekondigd. De bevoegde minister daar wil dat er strengere regelgeving komt. Die moet ervoor  zorgen dat alleen die mensen een PGB ontvangen die ook daadwerkelijk in staat zijn om het goed te beheren. Het is niet ondenkbaar is dat er minimale taaleisen en rekenvaardigheden gesteld worden, zoals een Nederlandse partij voorstelt.

Niemand mag uitgesloten worden

Onafhankelijk Leven vzw werkt nauw samen met het VAPH om tot een aantal voor iedereen werkbare regels te komen. Die moeten er dan voor zorgen dat de budgetten gebruikt worden waarvoor ze dienen. En dat mensen die daarmee misschien niet of moeilijker kunnen omgaan, zo snel als mogelijk de nodige hulp krijgen. En ja, als het moet, het budget ook stoppen. Maar pas als gebleken is dat andere maatregelen geen effect hadden. Zoals bijvoorbeeld een bewindvoerder aanstellen. Of het cashbudget tijdelijk omzetten naar een voucher.

We zijn er helemaal géén voorstander van dat mensen die niet kunnen lezen of schrijven a priori uitgesloten worden van een PVB. Pas dan wordt PVB iets voor de “happy few.”

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord