Advieslijn 03 808 22 99

Een PAB en 18 jaar: wat moet je doen?

Geschreven op ma 12 maart, 2018 door Brandberries in de categorie Assistentie

Een PAB en 18 jaar: wat moet je doen?

Volwassenen die ondersteuning nodig hebben krijgen een PVB, minderjarigen een PAB. Lijkt simpel genoeg. Maar wat moet je doen als je een PAB krijgt en 18 jaar wordt? Wij zetten dit voor jou op een rijtje.

Budgethouder

Als volwassene wordt je zelf budgethouder van je PAB budget. Dit wil zeggen dat de overeenkomsten die voor dit budget zijn afgesloten en de bankrekening die er aan verbonden is op jouw naam moeten komen. Je bezorgt kort na je 18e verjaardag het rekeningnummer dat op jouw naam staat en een kopie van de aangepaste overeenkomsten aan het VAPH.
Je zal van het VAPH ook een brief krijgen met daarin de contactgegevens van jouw dossierbeheerder bij het VAPH.

Bewindvoering

Mocht je zelf niet in staat zijn je budget te beheren kunnen je ouders bij de vrederechter of de rechtbank van eerste aanleg een beschermingstatuut aanvragen. Daarmee kunnen zij verder je budget blijven beheren zoals ze tot nu toe gedaan hebben. Als ze dit van plan zijn laten ze dit ook weten aan het VAPH.

Overgang naar PVB

Om je PAB om te zetten naar een PVB doorloop je de gewone aanvraagprocedure voor een PVB. Dit moet je doen voor je 22 jaar wordt. Wat deze aanvraagprocedure allemaal inhoudt en waar je hiervoor terecht kan, kan je hier nalezen op de website van het VAPH.

Bij deze procedure wordt er opnieuw bekeken hoeveel budget je nodig hebt. Zolang dit niet hoger ligt dan je vroegere PAB budget krijg je dit PVB budget automatisch toegekend.
Voor het deel dat je meer nodig zou hebben zal je aanvraag dan een prioriteitscategorie toegekend krijgen die bepaalt wanneer je dit extra budget zal toegekend krijgen.
Meer info over meerderjarig worden en een PAB kan je hier vinden op de website van het VAPH.

Vraag je je af wat precies het verschil is tussen een PAB en een PVB budget en wat er voor jou zal veranderen? Dan kan je dit allemaal nalezen in dit artikel op onze website.

Voor verdere vragen kan je steeds terecht op onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord