Advieslijn 03 808 22 99

Een opleiding voor je assistent, betaal je dat met je PAB of PVB?

Geschreven op wo 20 november, 2019 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

Een opleiding voor je assistent, betaal je dat met je PAB of PVB?

Soms is het nuttig dat een nieuwe of juist een ervaren persoonlijk assistent een opleiding volgt om zijn of haar taken beter uit te kunnen voeren. Wanneer de opleiding een meerwaarde vormt voor de ondersteuning die je krijgt van je assistent, kan je deze opleiding soms met je budget betalen.

Welke opleiding mag je assistent volgen?

Je kan bepaalde opleidingen betalen met je persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgende budget (PVB). Dit geldt enkel wanneer de assistent die de opleiding volgt, ingeschreven is via een sociaal secretariaat.

Belangrijk hierbij is dat het een opleiding is die de assistent in staat stelt om zijn of haar taken als persoonlijk assistent beter uit te voeren. De opleiding moet er dus voor zorgen dat de zorg en ondersteuning die de assistent verleent verbetert.

Wat wordt daarmee bedoeld? Bijvoorbeeld:

Een budgethouder met autisme laat zijn assistent een opleiding bij AutismeCentraal volgen zodat de assistent hem of haar beter ondersteuning kan bieden? Die opleiding mag betaald worden met het budget.

 

Een assistent volgt een taalopleiding en vraagt zijn budgethouder om de kost in te brengen in het budget? In dit geval kan de opleiding niet met het budget betaald worden, omdat deze opleiding de ondersteuning die de assistent geeft niet rechtstreeks verbetert.

Wil je graag dat je assistent een extra opleiding volgt? Of komt je assistent zelf met een voorstel? Ga dan eerst in gesprek met elkaar en ga na of de opleiding met het budget betaald mag worden. Niet zeker hierover? Vraag het gerust na bij ons.

Hoe verantwoord je de kost?

Bij het persoonlijk assistentiebudget (PAB) mag je de opleidingen van een assistent ingeschreven via een sociaal secretariaat betalen. Je geeft deze kost in als directe kost en de factuur bewaar je thuis. Het moet hier wel gaan over een kortdurende opleiding.

Bij het persoonsvolgende budget (PVB) mag je ook de opleidingen van de assistenten ingeschreven bij een sociaal secretariaat betalen met je budget.

Nog vragen? Neem contact op met de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord