Advieslijn 03 808 22 99

Een gewoon gezinsleven dankzij het PAB

Geschreven op di 24 november, 2020 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

Een gewoon gezinsleven dankzij het PAB

Naar school gaan, een vriendje dat komt spelen, naar een verjaardagsfeestje … Alle kinderen hebben het recht om gewone, alledaagse dingen te doen. Ook kinderen met een handicap en hun broertjes en zusjes. Een gewone kindertijd voor een kind met een beperking. Het kan. Wendelien blikt terug en vertelt hoe het persoonlijk assistentiebudget (PAB) haar hielp om een gewoon gezinsleven uit te bouwen.

Van roze wolk naar donderwolk 

Enkele dagen na zijn geboorte vond ik Michiel vreemd ademen. En hij was ook zo slapjes. Maar de verpleegster wuifde dat weg. Ik had de babyblues, vond ze. Later bleek dat hij een bacteriële hersenvliesontsteking had door een ziekenhuisbacterie. De diagnose kwam hard aan. Er was veel hersenbeschadiging en de impact nog onduidelijk.  

Gewoon een gezin zijn

Mijn dromen vielen aan diggelen. Ik dacht: "Ik ga Michiel niet gewoon kunnen opvoeden. Niet gewoon mama kunnen zijn." Ik wilde mijn zoontje ’s avonds zelf in bed kunnen stoppen, net zoals elke andere mama dat doet. Dat lijkt iets kleins, maar het was zo belangrijk voor mij. Michiel elke dag aanmoedigen en kleine stapjes vooruit zien zetten. Mijn kinderen thuis zien opgroeien. Samen kunnen leven. Een gezin zijn.

Persoonlijke assistentie, een openbaring

In het revalidatiecentrum van het ziekenhuis zag ik een affiche van Onafhankelijk Leven. Ze gaven een infosessie over PAB. Dat is een budget waarmee je de zorg en ondersteuning voor je kind betaalt en organiseert. Je bepaalt zelf wie je assisteert, waar en wanneer. Voor mij was dat een openbaring. Met de juiste ondersteuning bij ons thuis gewoon een gezin zijn middenin de samenleving. Het kan nog!

Een nieuw begin

Na 4 jaar wachten waren we bij de gelukkigen die een PAB toegekend kregen. Onafhankelijk Leven hielp me om het PAB op te starten en op te volgen. We vonden ook snel een fijne assistente. Dat heeft er mee voor gezorgd dat ik terug kon gaan werken. En alle andere gewone dingen doen die een gezin doet. Ook in de vakantie. Zwemmen, naar de speeltuin, een pannenkoek gaan eten … En mijn zoontjes zelf in bed stoppen, natuurlijk.

PAB was een geschenk

Onlangs is Michiel 18 geworden en ik ben ervan overtuigd dat PAB een ongelooflijk geschenk was voor ons. Ons gezin, onze familie, ons netwerk ... iedereen kent Michiel en weet wat hij wil zeggen, ook al kan hij het niet altijd met woorden. Dankzij het PAB hadden mijn twee zonen een zo normaal mogelijke kindertijd.

Nu helpt Onafhankelijk Leven me met de overstap naar meerderjarigheid. Zodat Michiel z'n ondersteuning kan verderzetten met een PVB budget en hij net zoals andere jongeren z'n leven verder kan uitbouwen zoals hij het wil.

Heb je professioneel advies nodig over het PAB of PVB? 
>> Bel de advieslijn voor meer info

Wil je ervaringen en tips delen met andere ouders? 
>> Sluit aan bij de privé-Facebookgroep De Ouders 'mijn kind, bijzonder kind'

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord