Advieslijn 03 808 22 99

Een geschenk voor je assistent?

Geschreven op di 24 december, 2019 door Shannona Sambaer in de categorie Advieslijn

Een geschenk voor je assistent?

Het einde van het jaar is in zicht en misschien zoek je nog een manier om je assistent net dat beetje extra te geven? Overweeg dan zeker opties zoals ecocheques, sport- en cultuurcheques of een eindejaarsgeschenk.

Eindejaarsgeschenk

Een van de mogelijkheden om je assistent te belonen is door hem/haar een eindejaarsgeschenk te geven. Dit geschenk bedraagt maximum 40 euro per assistent maar hier komt er 40 euro bij per kind dat fiscaal ten laste staat bij je assistent.

Bijvoorbeeld: jouw assistent Jan heeft twee kinderen fiscaal ten laste staan, dan heeft hij recht op een maximum eindejaarsgeschenk van 120 euro.

Je kan kiezen om een werkelijk eindejaarsgeschenk te geven: in dit geval ga je zelf naar de winkel en koop je het geschenk. Wij raden je aan om een cadeaubon te kopen zodat je het precieze bedrag kunt geven. Het kassaticket bewaar je thuis en bij het afgeven laat je de assistenten ondertekenen dat ze de cadeaubon werkelijk ontvangen hebben.

Voor assistenten die ingeschreven zijn bij een sociaal secretariaat, heb je de mogelijkheid om cadeaucheques te geven. Deze moet je laten berekenen door het sociaal secretariaat zodat ze op de loonfiche staan. Daarna neem je contact op met een firma zoals Sodexo om deze cadeaucheques te bestellen.

Bij het persoonlijk assistentiebudget (PAB) breng je het eindejaarsgeschenk/de cadeaucheques voor je assistent die ingeschreven is bij een sociaal secretariaat in bij je directe kosten (directe kost - niet VIA4). Voor alle andere assistenten (vrijwilligers, interim, zelfstandigen, bijklussers) breng je deze kost in onder de indirecte kosten.

Bij het persoonsvolgend budget (PVB) betaal je de kost van het geschenk voor assistenten ingeschreven bij een sociaal secretariaat met je budget (onder de overeenkomst met je assistent). Voor alle andere assistenten (vrijwilligers, interim, zelfstandigen, bijklussers) betaal je deze kost met je vrij besteedbaar deel.

Eco-, cultuur- en sportcheques?

Voor assistenten die ingeschreven zijn bij een sociaal secretariaat of een interimkantoor kan je ook nog ecocheques of cultuur- en sportcheques geven.

De ecocheques bedragen maximaal 250 euro per jaar en zijn gebaseerd op de tewerkstelling van je assistent. Werk je met een sociaal secretariaat, dan kan je die ecocheques nu nog laten berekenen en bestellen. Voor assistenten via interim moet je dit in het begin van het jaar (begin 2019) al doorgeven.

Daarnaast heb je ook sport- en cultuurcheques. Hierbij kan je maximum 100 euro geven zowel voor assistenten ingeschreven bij een sociaal secretariaat als die bij een interimkantoor.

Bij het persoonlijk assistentiebudget (PAB) betaal je dit met je directe kosten (directe kost – niet VIA4).

Bij het persoonsvolgend budget (PVB) betaal je deze kosten met je budget: je brengt de kost in onder de overeenkomst met de assistent (sociaal secretariaat) of onder de overeenkomst met het interimkantoor.

Vragen? Neem gerust contact op met de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord