Advieslijn 03 808 22 99

Een extraatje voor mijn assistenten

Geschreven op do 15 juni, 2017 door Elien Standaert in de categorie Nieuws

Een extraatje voor mijn assistenten

De zomervakantie komt eraan. Tijd om onze assistent te verwennen met een extraatje, het vakantiegeld. In onderstaand artikel lees je meer over dit "verlofgeld": wat het is, hoe het wordt berekend en wanneer het wordt uitbetaald. Awel ja!

 

De meeste werknemers krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon van hun werkgever, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Als PAB of PVB budgethouder met assistenten in dienst via een sociaal secretariaat is het belangrijk hiermee rekening te houden. 

Wat is vakantiegeld?

Een assistent aangesteld via een sociaal secretariaat heeft als werknemer recht op vakantiegeld. Vakantiegeld is een toeslag op het loon in de vakantie. Assistenten tewerkgesteld via een uitzendkantoor krijgen ook vakantiegeld, maar dat wordt wekelijks verrekend bij het loon.

Hoeveel krijgt mijn assistent?

Het vakantiegeld is een bepaald percentage van het brutoloon van de assistent. Het wordt berekend op basis van het brutoloon en het aantal dagen dat hij of zij het jaar ervoor gewerkt heeft, het aantal kinderen die hij of zij ten laste heeft en zijn of haar statuut, arbeider of bediende.

Enkelvoudig of dubbel vakantiegeld?

Het enkelvoudig vakantiegeld is het loon dat de assistent krijgt voor de dagen dat hij of zij met vakantie is. Het loon wordt die dag niet uitbetaald. Dit is dus geen extraatje. Het enkel vakantiegeld is gewoonweg het loon dat verder betaald wordt op de wettelijke vakantiedag.

Bedienden

Voor bedienden komt daarbovenop het dubbel vakantiegeld, een soort vergoeding voor de extra kosten die vakantie met zich meebrengt. Het is een extra premie die de assistent krijgt voor de zomervakantie, bovenop het enkelvoudig vakantiegeld. Zowel het enkel als dubbel vakantiegeld wordt voor bedienden uitbetaald door de werkgever.

Arbeiders

Het vakantiegeld van de arbeiders wordt niet rechtstreeks door de werkgever betaald. Zij krijgen hun vakantiegeld immers via de Rijksdienst voor Jaarlijkse vakantie of de bijzondere vakantiekassen in de vorm van een eenmalige jaarlijkse vakantiecheque.

Budgethouder als werkgever

Heb je als PAB of PVB budgethouder assistenten in dienst via een sociaal secretariaat (bediende), dan kan het zinvol zijn om nu, in aanloop naar de zomervakantie, een (extra) kostenstaat in te dienen om dit vakantiegeld uit te betalen. De hoogte van het vakantiegeld is immers vergelijkbaar met de loonkost per maand. Het is dus belangrijk dat je voldoende kapitaal voorziet op je budgetrekening om het vakantiegeld als extraatje uit te betalen.

VIA4

Het vakantiegeld komt, voor minderjarige PAB-budgethouders, in aanmerking voor de VIA-middelen. Je zet het vakantiegeld en de factuur van het vakantiegeld dus bij de directe kosten onder VIA4.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord