Advieslijn 03 808 22 99

Een assistent vinden die echt bij je past? 4 gouden tips van budgethouder Lizy

Geschreven op wo 9 maart, 2022 door Kurt Jacobs in de categorie Assistentie

Een assistent vinden die echt bij je past? 4 gouden tips van budgethouder Lizy

In een interactieve ZOOM-sessie heeft Lizy, al 18 jaar budgethouder en ambassadeur bij Onafhankelijk Leven, andere budgethouders (en geïnteresseerden) zo goed mogelijk op weg proberen te zetten om een 'juiste match' te vinden met een mogelijke assistent.

Vanuit eigen ervaringen stelde ze een handige checklist samen en daagt ze op die manier budgethouders uit om eerst de eigen wensen en zorgen goed in kaart te brengen alvorens de zoektocht op te starten.

Lizy: “Ik woon nu 2 jaar in Sint-Niklaas en heb er een aangepast appartement gekocht, voordien heb ik 13 jaar in een huurwoning gewoond. Gedurende die hele periode heb ik altijd persoonlijke assistenten in huis gehad, op dit moment heb ik een ploeg van ongeveer 18 mensen die me ondersteunen. Dat zijn jobstudenten, vrijwilligers en assistenten. Die zijn gelukkig niet allemaal tegelijkertijd aanwezig, ze springen allemaal in op andere momenten, meestal hebben ze ook nog een vaste job of een studie en in hun vrije tijd komen ze mij ondersteunen. Gemiddeld blijft een assistent 6 tot 8 jaar in dienst, in het verleden had ik een assistent die zelfs 15 jaar voor me heeft gewerkt, ik ga nooit vergeten wat die persoon voor mij heeft gedaan. Het is een hele puzzel die uiteindelijk moet vallen, zowel voor jezelf als voor je assistent”

Tip 1: Denk goed na wie je zelf bent als persoon

Lizy voegt toe: “Je moet heel goed nadenken over jezelf als persoon: als je student bent of als je gaat werken, heb je andere assistentie nodig dan wanneer je bijvoorbeeld samenwoont en een partner hebt. Ook met je eventuele partner moet je goed praten over de komst van 1 of meerdere assistenten. Ook je karakter speelt een rol: ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik een sterk karakter heb, noem het gerust een beetje koppigheid. Ik heb dus assistenten nodig die daarmee kunnen omgaan. Uiteraard ben ik bereid om in dialoog te gaan, maar niet iedereen kan dat zoals ik. Het is ook niet voor elke assistent weggelegd om dat te begrijpen: ze willen vooral goed voor je zorgen en zien dat je niks te kort komt. Soms is dat nodig, soms is niet. Het is zeer belangrijk om eerst over jezelf te reflecteren, uiteindelijk stapt er iemand in jeleven die jouw armen en benen vervangt en dagdagelijks mee je leven gaat organiseren. Er moet een match zijn vanaf het begin.”

Tip 2: Denk na over welke ondersteuning je nodig hebt

“Als je assistent je moet begeleiden naar je therapieën, moet die natuurlijk over een rijbewijs beschikken. Voor mij is dat al zeker een vereiste: zelf heb ik wel een auto maar ik zou er accidenten mee doen. Als je kind bijvoorbeeld begeleid moet worden tijdens de jeugdbeweging, is het niet gek om een assistent te zoeken die ervaring heeft in de jeugdbeweging en er bijvoorbeeld zelf nog deel van uitmaakt. Ik vind het ook belangrijk dat de persoon in kwestie op de hoogte is van mijn problematiek. En zo kan je ook nog nadenken over het feit of de assistent je moet begeleiden naar school, naar het werk, naar je vrijwilligerstaken enzovoort. Mijn assistent mag me ook begeleiden bij vergaderingen, kan de vergaderingen ook bijwonen maar mag niet participeren aan de meeting en mag niks zeggen (lacht)”, aldus Lizy.

Tip 3: Denk na over welke kwaliteiten je assistent moet beschikken

“Er zijn geen 2 dezelfde assistenten, en elke assistent heeft zijn of haar kwaliteiten. De mensen die je ondersteunen komen niet altijd uit de zorgsector en daar moet je wel rekening mee houden. In het verleden ging ik ook al aan de slag met studenten orthopedagogie, die wisselden mekaar onderling af. Dat was een fijne samenwerking. In mijn geval moet de assistent zeker niet kunnen koken, maar wel mét mij willen koken. Ik kook immers graag. Voorts moeten mijn assistenten zelfstandig kunnen werken: als ik met iets bezig ben, moet ze weten wat er moet gebeuren. Ze moeten dus werk zien, en discreet zijn en blijven wanneer het moet.” 

Tip 4: Overweeg om met meer dan 1 assistent samen te werken

“Ik raad aan om met meer dan 1 assistent te werken, minstens met 2 of 3. Zo kan je altijd op iemand terugvallen als er iemand door omstandigheden moet afhaken. Als ouder zelf assistentietaken opnemen is leuk, maar ik raad ouders af om de hele assistentie voor hun rekening te nemen. Je bent immers ouder en misschien ook nog mama of papa van andere kinderen. Die mogen niet het gevoel krijgen dat alle aandacht naar 1 kind gaat. Zo was het ook bij mij thuis: mijn ouders hebben me gelijk behandeld met mijn broer, ik kreeg geen voorkeursbehandeling. Ik moest ook strijken en de boodschappen doen (lacht). Ik heb nu bijna 18 mensen die me tijdens de maand ondersteunen: dat lijkt een heleboel, maar sommigen zie ik maar een paar keer per maand, anderen dan weer iets meer. Ik heb 2 jobstudenten die vooral tijdens de vakanties en in de weekends inspringen, ik heb ook 6 vrijwilligers die de vaste assistenten vervangen als die door omstandigheden moeten afhaken”, besluit Lizy.

Raadpleeg de checklist van Lizy

Herbekijk de ZOOM met Lizy

6 interactieve webinars rond persoonlijke assistentie

Onafhankelijk Leven organiseert dit voorjaar 6 interactieve webinars rond persoonlijke assistentie. Over het in kaart brengen van je eigen verwachtingen, de zoektocht naar een persoonlijke assistent, het plaatsen van een goeie vacature, het afsluiten van een contract, het voeren van (moeilijke) gesprekken...

Ontdek ze hier allemaal

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord