Advieslijn 03 808 22 99

Durf 2020 door de ogen van een stagiair

Geschreven op do 18 december, 2014 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Durf 2020 door de ogen van een stagiair

Anke Vanparys is studente Sociaal Werk. Sinds begin december loopt Anke stage bij Onafhankelijk Leven vzw en hierdoor kon ze mee naar twee startdagen van Durf2020: de startdag  in Hasselt op 4 december en de startdag in Leuven op 11 december. Anke vertelt jullie graag wat daar allemaal te doen was en hoe anderen dat beleefden.

Ik ben Anke Vanparys, studente Sociaal Werk. Sinds begin december loop ik stage bij Onafhankelijk Leven vzw en hierdoor  mocht ik mee naar twee startdagen van Durf2020: de startdag  in Hasselt op 4 december en de startdag in Leuven op 11 december. Ik vertel jullie graag wat daar allemaal te doen was en hoe ik en anderen dat beleefden.

Wat is Durf2020?

Durf2020 is een initiatief van Konekt vzw, de Vlaamse overheid en heel wat organisaties die mensen met een beperking sterker willen maken. Hun doel is om mensen hun stem te laten horen, naar hen te luisteren en hen goed te informeren. Ook Onafhankelijk Leven vzw deed mee aan Durf2020.

Infosessie PVF
Perspectief 2020. Je eigen leven, daar gaan we voor! Zo begon de infosessie op Durf2020.
De spreekster legde uit wat Perspectief 2020 is, wat er verandert door P2020 en wat er al veranderd is. Op de startdag in Hasselt kwam Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, zelfs persoonlijk een woordje uitleg geven. – Wat toch wel indrukwekkend was om al  mee te maken tijdens mijn eerste stageweek!

De infosessie eindigde met de vraag Durf2020: Hoe gaat het verder? We moeten samen durven en mensen moeten hun eigen mening kunnen geven. Durf2020 bundelt al die ervaringen en meningen en neemt ze mee naar een groot congres dat doorgaat op 28 april.

 

Getuigenissen
Tijdens de infosessies hoorden we twee  persoonlijke getuigenissen. De ene ging over het DOP (Dienst Ondersteuningsplan) en de andere over het PAB (Persoonlijk Assistentiebudget). Dit vond ik twee mooie uitspraken:
- ‘DOP heeft me geholpen om een weg te vinden om iets te maken van mezelf.’
- ‘Om mijn leven te kunnen leiden zoals ik die nu leid heb ik een PAB nodig, anders zou de eerste cirkel volledig uitgebuit worden.’

De beurs
Op de beurs waren allemaal verschillende standen. Elke stand behoorde tot ofwel WAARHEID, ofwel DURVEN, ofwel DOEN. De standen die je kon bezoeken gingen over volgende onderwerpen: de wachtlijst; deel uitmaken van de samenleving; ondersteuningscirkels; je eigen ondersteuningsbudget; vertel ook jou verhaal; … .

Ik bezocht elke stand  en kreeg overal een duidelijke uitleg . Nadien praatte ik met enkele bezoekers van de beurs en vroeg ik hen waarom ze naar hier kwamen. Dit was het antwoord van een bezoeker op de startdag in Leuven: “Zo’n beurs is heel interessant. Soms weet je niet bij wie je moet zijn met je vragen en hier vind je meteen veel professionelen bijeen.”

Ook Onafhankelijk Leven had een stand
Onafhankelijk Leven vzw stond aan de stand van je eigen ondersteuningsbudget. Deelnemers kwamen vooral met algemene vragen rond het PAB: Wat is een PAB? Hoe kan ik een PAB aanvragen? Wat is het verschil tussen PAB en PVF? … ? Door dit mee te volgen ben ik ook zelf veel meer te weten gekomen over hoe het allemaal in elkaar zit.

In Hasselt kwam een man langs wiens PAB net toegekend was. Hij bedankte de medewerkers van Onafhankelijk Leven vzw en zei dat hij veel aan hun advies had. Hierdoor zag ik in de praktijk hoe Onafhankelijk Leven vzw echt een verschil kan maken voor mensen met een beperking.

Peercounseling sessie voor personen met een beperking
Tijdens de startdagen vonden peer counseling sessies plaats. Peer counseling is leren van elkaar. Het geven van advies onder gelijken. Personen met een handicap ontmoeten elkaar en wisselen ervaring uit over leven met een handicap en ondersteuning via een persoonlijk budget.  Maarten Carmans: “Door samen ervaringen uit te wisselen, leer je soms meer dan van professionals. Het hoofddoel van de peercounseling is dat mensen elkaar op ideeën brengen en elkaar versterken.” De deelnemers waren alvast enthousiast:
“Ik kom zeker terug naar de volgende!” – deelneemster peercounseling.
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord